(EDITORIAL) Alcoolul – inamicul numărul 1 al generației noastre
Conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, Republica Moldova ocupă primul loc la volumul consumului de alcool pe cap de locuitor în Europa. Lucru îngrijorător, luând în considerare faptul că rata medie a consumului de alcool (10,6 litri per persoană) practic nu s-a schimbat în ultimul deceniu.
Totuși există un aspect care nu poate fi tolerat, dar care este des întâlnit în societatea noastră. Mă refer aici la permiterea copiilor să consume alcool. Ba mai mult, ei sunt îndrumați cu fraze de genul: “Acolo e doar cât un deget, nu e mare treabă” sau “Vasilică tu ai deja 13 ani, ești băiat mare”.
Oamenii de știință care au investigat rolul dopaminei (o substanță creată de organismul vostru, secreția căreia este asociată cu o senzație de euforie, fericire și extaz) în legătură cu alcoolismul, au găsit niște dovezi surprinzătoare, care ar putea explica de ce persoanelor dependente le este atât de dificil să stea departe de băutură. Publicând concluziile, cercetătorii sugerează că, atunci când un dependent se oprește de consumat alcool, capacitatea creerului lui de a utiliza dopamina scade, astfel încât lucrul sistemelor de recompesă din creier se alterează.
Ca multe alte droguri, alcoolul are capacitatea de a produce dopamină în timp ce se află în organism. Studiile anterioare legate de dependență, au arătat că producția normală de dopamină la alcoolici este redusă, ceea ce duce la necesitatea de a bea mai mult, pentru a se simți cel puțin normal.
Alcoolul are o rată de dependență de 2.18, clasându-se pe locul 6 dintre cele mai dependente substanțe din lume, pe când heroina are un index de aproximativ 2.89. Cred că acum este clar ce influență poate avea acest obicei de a servi copiii cu vin. La prima vedere, poate părea că nu este o problemă, însă la nivel psihologic, copilul înțelege că alcoolul nu este ceva interzis.
Ar fi bine să ne punem următoarea întrebare – prin ce sunt mai diferiți cei care consumă regulat alcool de cei care își injectează heroină? Răspunsul este – PRIN NIMIC. Este extrem de greu de admis acest fapt, însă dacă nu ne putem dezice de alcool, atunci cel puțin să încercăm să limităm la maxim accesul tinerii generații la el. Fiți niște părinți responsabili.
Autor: Dan Berbec