sursa:catirestrepo.wordpress.com

(EDITORIAL) Nu se mai satură să ne ungă ochii

Valeria Botnaru

În cele mai multe cazuri, mamele sunt acelea care ies cu copiii la cerșit. Vorbesc aici despre copii de câteva luni de viață, care sunt folosiți de așa-zișii părinți pentru a cerși mila și banii oamenilor. Zic “așa-zișii parinți”, pentru că fiind în așteptarea cât mai multor bani, uită sau nu le mai pasă de grija și sanătatea copiilor, care sunt ținuți toată ziua în frig, pe ploaie, pe ger sau în călduri insuportabile. Sau mai rău: li se pune ceva în sticla de lapte ca să doarmă și să nu plângă toata ziua.

„Noi suntem îngrijorați de starea copiilor care cerșesc împreună cu mamele lor. Unii dintre acești copii ar putea fi liniștiți cu substanțe calmante”, o spune ferm și Svetlana Chifa, fosta șefă a Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului.

Mai degrabă părinții o fac intenționat, pentru că prezența unui copilaș în mijlocul drumului sensibilizează multă lume. Arta înduioșării functionează perfect în acest caz.
Din moment ce legislația nu prevede nicio pedeapsă în acest sens, cerșitul a devenit ceva normal în Republica Moldova. S-au inițiat mai multe campanii de informare a societății prin care s-a dorit să se micșoreze numărul de copii obligați de părinții proprii să cerșească. Și totuși?!

 În unele cazuri, poliția este sesizată cu speranța de a pune capăt problemei și de a lua măsuri. Din păcate, aceștia doar își fac prezența, fără a se mai chinui” să investigheze cazul. Poliția încredințează această sarcină autorităților locale, iar autoritățile la rândul lor spun că nu au instrumentele necesare de a se implica în rezolvarea acestor ilegalități. Măsuri eficiente nu se întreprind și prin urmare această sarcină revine nouă, societății civile. 
Trebuie să recunoaștem, de cele mai multe ori suntem obișnuiți să le oferim acel leu când vedem un copil cerșind sau fiind în brațe la mamă. Însă, putem fi convinși că acești bani într-adevăr sunt cheltuiți în favoarea copilului? Or, dintr-un gest al nostru de a face bine, le facem mai rău și în modul ăsta îi încurajăm să practice în continuare acestă “meserie”, care uneori pare a fi profitabilă.

Nu îi mai lăsați să ne ungă ochii! Nu este corect față de acești copii, care nu au nici o vină, iar din primele luni de viață sunt deja sclavi ai propriilor părinți.

sursa foto: bloguvern.md

Autor: Valeria Botnaru