imagine simbol

FACEBOOK-ul în viața noastră – PRO și CONTRA

Veronica Vacari

Cu toate acestea, Facebook-ul prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Haideți să vedem care sunt acestea.

Argumente PRO:

1. Îți oferă posibilitatea să menții legătura cu familia și prietenii

Atunci când ai o întrebare, o postezi fie în grup, fie îi scrii mesaj și îndată primești și răspunsul, ceea ce reprezintă o interacțiune utilă și mult mai ușoară.

2. Ești la curent cu evenimentele care au loc în oraș și în țară

Secțiunea „Events” îți oferă posibilitatea să te înscrii la diverse evenimente, aceasta fiind ca o agendă pentru următoarea perioadă, o facilitate extrem de utilă.

3. Reprezintă cea mai eficientă cale de promovare a unui business

În ultima perioadă, facebook-ul înregistrează o activitate mult mai sporită decât alte site-uri. Numărul de fani care pun „like” și „share” la pagină, determină succesul businessului. Poți promova foarte bine anumite produse, afaceri, idei.

4.Te relaxezi și îți faci ordine în gînduri prin intermediul wall-lui.

Postezi diferite gânduri care te domină sau un video care te-a atras cel mai mult și vrei ca să-l vadă și ceilalți.

5.Poți posta fotografii cu tine

Îți poți crea zeci de albume cu fel de fel de poze pentru a arăta lumii pe unde ai fost și ce ai făcut. Fotografiile sunt cele care vorbesc pentru tine, dar și despre tine.

6. Poți să te relaxezi accesând diferite jocuri

Atunci cînd te plictisești, poți accesa jocurile preferate pentru a „ucide” mai repede timpul. Poți invita și alți prieteni în joc, ceea ce te poate încărca de energie. Atenție însă! Unora nu le place atunci când le trimiți prea multe invitații la jocuri, acest lucru devenind enervant. Trimite invitații doar în cazul când ești sigur că prietenul este interesat de joc. 

7. Afli orice despre oricine

Ești la curent nu doar cu activitățile prietenilor, dar și cu ale vedetelor. Poți accesa link-uri pentru a te informa într-un anumit domeniu, pentru a privi un video sau a afla părerile cuiva în raport cu ceva. Totodată, poți să fii la curent cu noutățile din țară.

8. Facebook-ul poate forma relații
Prin intermediul acestei rețele îți poți face prieteni noi sau chiar îți poți găsi a doua jumătate. De asemenea, facebook-ul contribuie și la îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur.

Argumente CONTRA:

1.Cauzeză dependență

Noaptea te poți trezi ca să verifici postările prietenilor sau să te uiți la pozele lor. Dimineața la fel, în timp ce beai cafeaua deschizi pagina de facebook pentru a vedea ce nou a apărut.

2. Pierzi legătura cu realitatea

În cele mai multe cazuri, atunci cînd prietenii tăi sunt la curent cu toate acțiunile tale, nu le mai este la fel de interesant să discute cu tine, pentru că cunosc practic tot din postările tale.  

3. Are de suferit comunicare verbală

Din motiv că pe Facebook se comunică prin scris, are de suferit comunicarea verbală. De aceea, atunci cînd va veni momentul să discuți cu cineva față în față, îți va fi mai greu să te exprimi.

4. Ești expus la pericole

Uneori ne pot aștepta careva capcane atunci cînd postăm că ne aflăm într-un anumit loc sau căvom pleca undeva. Trebuie să fim prudenți în această privință.

5. Îți consumă prea mult timp 

Verificând minute sau ore întregi comentariile, mesajele și alte postări, îți răpești timpul. Astfel, jumătate de oră s-a transformat în 60 de minute, timp pe care puteai să-l utilizezi cu rost. De asemenea, îți răpește și timpul liber.

6. Pot suferi ochii

În timp ce urmărești noutățile pe Facebook și stai concentrată în telefon, au de suferit ochii. Dispozitivele mobile inteligente,  emit o lumină albastru-violet, care este periculoasă și toxică pentru partea din spate a ochilor. Însă, nu numai folosirea excesivă a smartphone-urilor, tabletelor e periculoasă pentru ochi, ci și statul excesiv în fața calculatorului și privitul la televizor, pot afecta vederea.

7. Se pot distruge căsnicii 

Multe relații se distrug din cauza rețelelor de socializare. Motivul ar fi gelozia unuia dintre parteneri sau simplul motiv că „mi-am găsit pe altcineva… pe Facebook”. De asemnea, nu toată lumea privește cu ochi „buni” un cuplu perfect.

Necătând la toate, chiar dacă mulți îl critică, mulți îl aclamă, oricum majoritatea îl folosesc. Totuși, suntem în siguranță pe Facebook atâta timp cât avem grijă de propria imagine, suntem atenți la limbajul pe care îl folosim, postăm fotografii decente și nu facem publice datele noatre personale. Dar, până la urmă, fiecare își alege ce e mai bun pentru sine.