filtru

Filtrele de apă nu sunt atât de eficiente

Veronica Vacari

Ion Caşcaval, doctor în ştiinţe chimice şi consultant la SA „Apă-Canal Chişinău”, susține că consumatorii trebuie să respecte cerinţele de exploatare a filtrelor, pentru ca acestea să nu devină o sursă de poluare a apei din sistemul centralizat, care potrivit specialistului, corespunde normelor.

Întreprinderea noastră, în procesul de tratare a apei potabile, utilizează cele mai performante procese de filtrare a apei prin straturi cu încărcătură din zeolit şi cărbune activ, care sunt cele mai bune materiale filtrante şi absorbante. Important este că acestea sunt spălate în fiecare zi şi periodic înlocuite. Majoritatea consumatorilor însă, instalând filtrele, uită că acestea, periodic, trebuie să fie spălate, dezinfectate şi chiar înlocuite după tratarea volumului de apă indicat în paşaportul tehnic. În caz contrar, acestea devin o sursă locală de poluare a apei potabile la robinet”, menționează Ion Cașcaval.

Conform solicitărilor parvenite de la consumatori, specialiştii laboratorului ACC au luat probe privind verificarea calităţii apei potabile atât din reţeaua orăşenească de distribuţie, cât şi după instalaţiile de filtrare a consumatorilor. Ca rezultat, au fost depistate 4 cazuri neconforme.

Apa în sistemul centralizat corespunde normelor, iar cea utilizată după filtre înregistrează o uşoară majorare a turbidităţii şi o creştere microbiană. În cazul depistării unei majorări nesemnificative a turbidităţii, situaţia se poate redresa prin spălarea, schimbarea sau scoaterea filtrului. Depistarea creşterii microbiologice prezintă o situaţie mai dificilă. Aici, ne întrebăm în decursul cărei perioade, acest filtru a devenit o sursă de poluare şi ce tip de microfloră patogenă reprezintă, susține consultantul „Apă-Canal Chişinău.

Doctorul în ştiinţe chimice a mai adăugat că apa livrată de către SA „Apă-Canal Chişinău”, trece printr-un proces complex de tratare şi monitorizare continuă. Astfel, apa poate fi consumată cu încredere, fiind o sursă sigură de apă potabilă.