Fost ministru al Educației, atac furibund la adresa premianților Academiei de Științe a Moldovei: „AȘM a picat un ultim test”

Ala Găină

Fostul ministru al Educației și ex-consilierul prezindențial al fostului președinte Igor Dodon, Corneliu Popovici, a venit cu un atac furibund la adresa premianților Academiei de Științe a Moldovei. Chiar dacă și-a făcut studiile în România, fostul consilier al lui Dodon este cunoscut pentru promovarea tezelor moldoveniste și stataliste. 

„Am văzut și eu o scenă care m-a făcut să-mi amintesc de acest adevăr amar. Persoanele care au distrus, „îngropat”, cel mai important for științific al țării noastre – Academia de Științe a Moldovei – sunt onorate de ziua Academiei, pe 12 iunie, primind distincții din partea actualului președinte al ASM. Aceasta nu este doar o insultă la adresa celor care au muncit cu adevărat pentru progresul științei, ci și o dovadă a corupției morale care macină o societate ce pare să fi pierdut busola valorilor autentice”, a scris Corneliu Popovici pe pagina sa de facebook.

Potrivit lui, Academia de Științe a Moldovei a picat un ultim test, un test al integrității și al valorilor care ar trebui să-i justifice existența.
„Când valorile autentice sunt trădate și înlocuite de o respectabilitate falsă, bazată pe frică și oportunism, rămâne doar un gust amar și un profund sentiment de pierdere. Această zi ploioasă la Chișinău devine astfel o metaforă pentru tristețea și dezgustul resimțit de cei care încă mai cred în adevăratele valori ale științei și meritocrației și care văd cum acestea sunt călcate în picioare de interese meschine și jocuri de culise. Este un spectacol grotesc, o batjocură la adresa adevăratelor valori științifice și morale.

Respectul nu poate fi bazat pe frică, iar viitorul nostru științific nu poate fi construit pe ipocrizie și lingușire. La Chișinău plouă, dar poate că această ploaie va curăța tot ceea ce este corupt și fals, lăsând loc pentru un nou început în care valorile adevărate vor renaște și vor triumfa asupra imposturii, slugărniciei și fricii”, a conchis acesta.

La 12 iunie 2024 a avut loc ședința festivă a Academiei de Științe a Moldovei consacrată aniversării a 63-a de la fondarea ei. Astăzi Academia de Științe a Moldovei, în noua sa formulă, a consemnat președintele Ion Tighineanu, reprezintă o instituție publică de importanță națională care reunește personalități cu realizări remarcabile în domeniile cercetării, inovării și culturii: membri titulari, membri corespondenți, membri de onoare, precum și cercetători, aleși în calitate de membri ai Secțiilor de Științe ale Academiei.

Printre premianții Academiei de Științe a Moldovei se numără Monica Babuc, directoarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, distinsă cu diploma „Nicolae Milescu Spătarul”.