FOTO// Ajutor de peste Prut! Zeci de școli și licee din Republica Moldova au primit astăzi echipamente IT de ultimă generație din partea României

Veronica Țurcanu

Zeci de școli și licee din Republica Moldova au primit luni, 28 noiembrie, echipamente IT de ultimă generație, din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), în cadrul proiectului Digitalizare în Educație.

Festivitatea de predare a acestei importante donații de laptopuri, imprimante multifuncționale și table interactive SMART pentru 20 de instituții de învățământ general a avut loc, la Casa Guvernului din Chișinău, în prezența secretarului de stat al DRRM, Adrian Dupu și a ministrului Educației și Cercetării din Republica Moldova, Anatolie Topală, alături de E.S. ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Turcanu, directorii celor 20 de unități de învățământ și de reprezentanți ai autorităților locale.

„Venim astăzi în susținerea educației din Republica Moldova. Procesul educațional trebuie să își urmeze cursul, mai ales în aceste perioade dificile. Tehnicile de predare trebuie să se adapteze noilor vremuri, să fie completate de tehnologia digitală. Prin digitalizarea celor 20 de școli din Republica Moldova aducem viitorul mai aproape de elevi. Vă doresc să folosiți aceste echipamente cât mai bine pentru ca să avem rezultatele pe care le așteptăm cu toții”, a declarat secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu.

Donațiile din partea Guvernului român, în valoare de aproximativ 840.000 lei, vin în urma solicitării primite din partea Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

„Suportul acordat de Guvernul României pentru Republica Moldova este unul enorm. Astăzi suntem la un nou proiect care ține de digitalizarea educației. Toate țările au pus accent pe dotarea instituțiilor cu cele necesare pentru utilizarea tehnologiilor informaționale în procesul educațional. Acest proiect este dedicat necesității de a crește calitatea studiilor. Mulțumesc DRRM pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului și pentru donația oferită astăzi”, a spus ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Anatolie Topală.

Echipamentele IT donate de DRRM ajung la 20 de unități de învățământ care nu au bugetul necesar pentru asigurarea unui proces educațional calitativ, care să poată oferi elevilor accesul la informație și metode inovative de predare și învățare.

Valeria Ioniță, directoarea Liceului Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc” din Chișinău, una dintre instituțiile de învătământ beneficiare ale donațiilor din partea DRRM, a subliniat importanța acestor echipamente de ultimă generație în educația elevilor: „Accesul la ceea ce presupune transformarea digitală, îndeosebi educația și dezvoltarea de competențe în domeniu, sunt pași esențiali prin care trebuie să asigurăm șanse egale tinerei generații pentru inserția corectă în societate. Aduc sincere mulțumiri Guvernului României, prin intermediul DRRM, care au răspuns la demersul liceului nostru în vederea asigurării tehnicii moderne pentru dezvoltarea tinerilor. Vă mulțumim din suflet pentru investițiile pe care le faceți în Republica Moldova”.