sdfbn

(FOTO) INEDIT! Doi tineri din Republica Moldova au inventat o mașină pentru persoanele aflate în scaun cu rotile

Valentina Voinu

În Republica Moldova, doar norocoşii au acces la unele sisteme ce le permit să se descurce fără ajutor. Dar numărul acestora este foarte mic, în compație cu necesitățile din ce în ce mai ridicate în societate.

Cu toate acestea, doi basarabeni și-au propus să depășească orice limită, să depășească orice steoreotip și să declanșeze o revoluție printre oamenii cu nevoi special locomotorii.

Adrian Vlas și Ion Ababei își fac studiile la Facultatea de Mecanică în cadrul Universității „Gh. Asachi” din Iași și s-au ambiționat să adapteze un automobil la necesitățile unei persoane cu probleme locomotorii, integrând o platformă pentru scaunul cu rotile.

fvb

Această provocare a venit atunci când l-au cunoscut pe Alexandru Gomaniuc, un tânăr de 28 de ani, care a rămas țintuit într-un scaun cu rotile, după ce a suferit un accident care i-a provocat o leziune la măduva spinării.

După acest accident, viața mea s-a schimbat total.Cu toate acestea, eu nu încetez să VREAU să trăiesc cu lumea din afara camerei mele și să pot reveni la ritmul dinamic al vieții dinainte de această întâmplare.Cea mai mare provocare cu care mă confrunt în fiecare zi este deplasarea. Este foarte greu să ajung într-un oraș, din momentul în care mijloacele de transport nu sunt adaptate la nevoile unor oameni la fel ca mine, spune Alexandru

Tinerii din spatele acestui proiect își propun ca AVAI car să devină o mișcare care nu doar să realizeze o mașină pentru Alexandru, dar și să sensibilizeze opinia publică față de această categorie de persoane.

Noi venim cu o soluție simplă, practică și accesibilă pentru această categorie de oameni. Din momentul în care, în majoritatea instituțiilor de stat, mijloacele de transport nu sunt adaptate nevoilor celor cu probleme locomotorii, noi sperăm că acestă mișcare va sensibiliza opinia publică, iar cei vizați se vor autosesiza și vor schimba lucrurile, a declarat coordonatorul proiectului Constantin Vlas.

df

De asemenea, mișcarea AVAI car vine și în susținerea tinerilor care îți doresc materializarea ideilor legate de noile tehnologii moderne. 

cvb

Adaptarea maşinii 

Noul concept de mașină este o variantă nouă a tehnologiilor deja existente și se bazează pe un mecanism unic integrat de ridicare pentru scaune cu roți, care ridică în sus și adaptează șoferul în fața volanului.

Mașina este construită în baza unui șasiu existent, a unui motor și a unei suspensii omologate, care corespund tuturor standardelor internaționale de siguranță. Am încorporat 7 airbaguri, care vor proteja șoferul de impactul cu caroseria în caz de accident, a declarat Ion Ababei

Mai mult decât atât, noua mașină are un sistem antiincendiu automat, care în momentul în care a fost detectată o flacără, sistemul se activează, flacăra este stinsă și șoferul se află în siguranță. Este încorporată o aplicație mobilă, disponibilă pentru telefoane cu sisteme Android și iOS. Aceasta oferă posibilitatea șoferului de a bloca și debloca ușile de la distanță, activarea alarmei antifurt, pornirea motorului, deschiderea portbagajului, efectuarea unui sunet de urgență de poliție, verificarea stării automobilul.  

cvb

Am îmbinat simplitatea cu tehnologia modernă, iar în rezultat am obținut un cost mai mic de fabricație și de întreținere, și simplitate în utilizare. Platforma pe care am conceput-o este compusă dintr-o structură metalică în care este încorporat un ansamblu de mecanisme acționate de cilindrii hidraulici și un electromotor, care sunt controlate de un modul electronic, spune Adrian Vlas

Masina este dotată cu o cutie de viteză automată, ceea ce simplifică considerabil conducerea. Sistemul tradițional de frână și accelerare de la picior au fost reproiectate și concentrate într-o manetă care poate fi ușor controlată cu o singura mână. De asemenea, volanul a fost dotat cu un mecanism special care face rotirea acestuia să fie mai simplă și mai comodă.

hhhhb

Proiectul a început cu o suma de 21 mii de dolari, cu o marjă de eroare de 20 %.

Este o sumă foarte mare pentru unii, dar atunci când începi construirea unei asemenea mașini, foarte mulți bani merg pentru utilaje și testări, spune Adrian Vlas

Autorii proiectului spun că mașina va fi constuită în cel mult 5 luni și va putea fi cumpărată la jumătate de preț.