1

HTC 10: Primele păreri despre cel mai bun smartphone făcut vreodată de taiwanezi

Adrian Solonari

HTC 10 a fost lansat oficial și ar putea fi smartphone-ul pe care îl aștepta toată lumea de la HTC. Dacă M8 și M9 au dezamăgit atât fanii, cât și presa de specialitate, atunci compania v-a reușit să strălucească cu modelul HTC One M7.

Cu un design ușor modificat, dar cu specificații de top și funcționalități interesante, HTC 10 este telefonul taiwanez care se vrea perfect.

2

HTC 10 – Specificații

Înainte de orice, să vorbim despre specificații. HTC 10 are un display Super LCD 5 de 5,2 inch cu rezoluție QHD. Este motorizat de un procesor Snapdragon 820 (doar în SUA, restul lumii se va „bucura” de modificațiile mai ieftine ale celor de la Snapdragon) și 4GB RAM. Spațiul de stocare este de 32GB sau 64GB și există posbilitatea de a crește spațiul printr-un card microSD până la 2TB (păcat pentru cei care au de 3TB). HTC are un acumulator de 3.000 mAh care ar trebui să reziste două zile fără probleme, senzor de amprentă și două difuzoare non-stereo. Camerele foto sunt de 12, respectiv 5MP, iar ambele dispun de stabilizare optică și cea principală este de tip Ultrapixel 2.

HTC 10 știe să redea sunet HiRes, iar pachetul include o pereche de căști compatibile, iar încărcarea rapidă se face printr-un încărcător special de la Qualcomm care asigură că smartphone-ul este mereu la o temperatură optimă. Telefonul rulează Android 6.0, iar HTC a redus considerabil din bloatware. Aplicațiile precum Galerie, Mesage, Calendar și retul, nu vor fi dublate cu cele de la Google.

Smartphone-ul nu rezistă la scufundare, dar rezistă fără probleme la stropire, dar și la temperaturi foarte scăzute (de până la -20 de grade Celsius) sau foarte ridicate (de maximum 60 de grade Celsius).

Până acum, toate zvonurile au fost confirmate, să trecem la păreri.

3

 

HTC 10 – Design și display

HTC 10 arată exact ca în imaginile scăpate pe Internet, dar este un telefon pe care trebuie să-l vezi de aproape pentru a-i aprecia, cu adevărat, filosofia de design. Este făcut dintr-o singură bucată de metal și este un telefon robust, dar suficient de compact, și destul de greu, dar nu atât de greu încât să incomodeze. Dunga ”sculptată” care înconjoară telefonul este un element interesant de design și reflectă frumos lumina, dar oferă și un grip mai bun asupra dispozitivului. Designul metalic este întrerupt de benzi din plastic pentru antene, dar nu deranjează vizual în niciun fel. Camera foto este foarte puțin ieșită în relief și nu îi va incomoda pe utilizatori.

În partea din față, HTC i-a ascultat pe fani și a renunțat la spațiul mort de pe ecran, iar logo-ul companiei nu mai apare acolo. Mai mult, smartphone-ul are acum butoane fizice capacitive, sub display, iar cel central funcționează pe post de senzor de amprente. Apropo de acesta, el ar trebui să deblocheze telefonul în numai 0,2 secunde și cert este că e rapid. Butoanele de volum și de blocare a ecranului sunt plasate pe laterala dreaptă, iar în stânga găsim slotul pentru SIM și card microSD. Marginile care înconjoară display-ul nu sunt foarte groase, iar aspectul general al telefonului este unul elegant.

HTC 10 este un telefon frumos, orice ai spune. În opinia mea, nu este mai arătos decât Samsung Galaxy S7, dar comparat cu LG G5 este o adevărată bijuterie. Dă impresia de telefon serios care își merită banii pe îndelete.

Display-ul QHD este luminos și oferă culori vii, dar naturale. Rezoluția QHD este un plus important față de modelul de anul trecut, iar HTC 10 oferă și unghiuri largi de vizualizare. 

4

 

HTC 10 – Performanțe și interfață

HTC 10 se mișcă bine. Vor fi teste benchmark și probe de gaming care să dovedească dacă se mișcă mai bine decât vârfurile de gamă deja existente sau nu, dar în puținul timp pe care l-am avut cu telefonul am descoperit un smartphone performant care nu cred că va ”sughița” prea curând.

Asta se datorează, în mod cert, și interfeței. HTC a renunțat la bloatware, în sensul că a eliminat toate aplicațiile duplicat și a păstrat un minimum de programe chiar utile pentru utilizatori. Mai mult, interfața Sense a fost mereu una simplă și ușor de folosit, iar optimizările făcute de taiwanezi ar putea să îi bucure și pe cei mai înflăcărați fani Nexus. Reprezentanții companiei spun că și trecerea de la o aplicație la alta e foarte rapidă, fiind nevoie de numai 120 milisecunde pentru a efectua această operațiune.

Tot la partea de performanță trebuie menționată funcția HTC Boost+, menită să administreze corect resursele smartphone-ului, în funcție de cât de multă nevoie are de ele o aplicație într-un anumit moment.

Nici cei care visează la un grad mare de personalizare nu vor fi deloc dezamăgiți de HTC 10, având în vedere că una dintre teme îți permite să muți iconițele aplicațiilor în orice pixel de pe ecran, nemaifiind constrâns de grila clasică Android.

5

 

HTC 10 – Cameră foto și sunet

Camerele foto sunt vedetele de pe HTC 10. Cea principală are 12MP, este de tip Ultrapixel (pixelii au 1,55 microni, fiind cei mai mari de pe un smartphone) și dispune de stabilizare optică. Cum se traduce asta? În fotografii cu maximum de detaliu chiar și în cele mai proaste condiții de lumină. HTC 10 ar putea avea cea mai bună cameră foto integrată vreodată pe un smartphone.

Vorbind de ”cea mai bună cameră integrată vreodată pe un smartphone” merită menționată și camera frontală. HTC este prima companie care a dotat o cameră pentru selfie-uri cu stabilizare optică, iar pe lânga asta, mai dispune și de pixeli de 1,34 microni. Pentru că ne facem ”autoportrete” și în întuneric, nu?

Trecând de la camere la sunet, trebuie menționată că e bine că acest zvon nu s-a confirmat. Când primele imagini cu HTC 10 au început să circule în online, toată lumea a presupus că taiwanezii au renunțat la tehnologia excepțională BoomSound. Din fericire, BoomSound încă există, dar folosește difuzorul de apeluri (cel de deasupra display-ului) în combinație cu cel de lângă portul USB C pentru a emite sunet direct înspre ascultător. Este o tehnologie impresionantă și am auzit cum un gadget de câțiva centimetri, care mai conține o mulțime de alte componente, umple o cameră cu joase și înalte la o calitate foarte bună. Tot la partea de sunet, merită menționat din nou că HTC 10 poate scoate sunet Hi-Res direct în căști, iar perechea inclusă în pachet face o treabă foarte bună în acest sens.

6

 

HTC 10 – Preț și concluzii

HTC 10 costă 699 de dolari, undeva între prețul Samsung Galaxy S7 și cel al Galaxy S7 edge. Destul de măricel, dar având în vedere valoarea adăugată pe care o primesc utilizatorii doar prin accesoriile premium (căști și încărcător Qualcomm Quick Charge 3), ar putea fi o alegere inspirată. HTC 10 ar putea fi smartphone-ul care salvează compania (cel puțin pe segmentul smartphone-urilor) și este, fără doar și poate, gadgetul pe care îl așteptau fanii de câțiva ani. HTC 10 este, cel puțin la prima impresie, un telefon care se apropie de nota 10 și sper ca această părere să nu se schimbe după ceva timp.