Student la o filiala francofona

Importanța și avantajele Francofoniei în Republica Moldova

Marcela Moga

Interviu cu Cristi Baraghi, student în anul III la ASEM, Facultatea Relații Economice Internaționale, care studiază la o filială francofonă.

-Ce te-a motivat să alegi această facultate?

De mic copil am avut o pasiune deosebită pentru limba franceză și cu timpul activînd într-un liceu francez, dorința sa aprofundat și mai mult.

-Ce perspective îți propune Academia de Studii Economice?

Desigur cooperarea cu Universitățile francofone, armonizarea planurilor de studii, participarea la simpozioane științifice. De exemplu, facultatea la care-mi fac studiile are semnate acorduri cu Facultățiile de Relațiile Economice Internaționale ale Universității Pierre Mendes din Grenoble (Franța), a Universității Tehnice din Braunshweing( Germania), a Universității din Nebrasca(SUA), a Universității Palermo(Italia).
La finele studiilor în afară de aceea că voi obține o diplomă de licențiat în economie, pot obține și o diplomă din partea Camerei de Comerț din Paris. În afară de toate aceste beneficii există și un șir de proiecte, activități extracurriculare, unde se pot implica studenții, astfel având parte de diferite schimburi de experiență.

La ASEM studînd într-o filieră francofonă, dispun de o bogată bibliotecă de literatură economică în limba franceză, ce ne ajută să devenim buni specialiști pe plan internațional.

-Pe viitor ai dori să activezi în Republica Moldova sau în altă țară?

Desigur dorința mea este să lucrez în Republica Moldova, dar dacă va exista o propunere din altă țară mă voi gîndi la ea.

-Ce mesaj dorești să transmiți tinerei generații?

Sugerez tuturor tinerilor să-și facă studiile într-o filieră francofonă. Chiar dacă limba engleză este considerată limbă internațională, aș putea spune că limba franceză este o limbă de lux.

-Mulțumim pentru timpul acordat și îți dorim mult succes și ambiție în continuare, pentru a obține rezultatele dorite pe viitor.