În Moldova a fost lansat un nou proiect pentru protecția și prevenirea violenței în familie
Psihologii afirmă că violenţa domestică este rezultatul dorinţei agresorului de a avea putere şi control. Alcoolismul, săracia, lipsa de spaţiu, supraaglomerarea locuinţei, creşterea într-un mediu viciat de violenţă, relaţii de putere asimetrice în cuplu formează toate un mediu care întreţine şi favorizează violenţa psihologică.
Din păcate, în țara noastră există un număr îngrijorător de mare de femei abuzate care din diverse motive refuză să depună plângere, considerând agresiunea o caracteristică firească a vieţii de familie.
Motivele pentru care acestea suportă jignirile şi violenţele sunt nenumărate. De multe ori, femeile agresate invocă cel mai adesea problemele financiare sau lipsa unei locuinţe, se gândesc să nu producă suferinţă copiilor. În cele mai multe cazuri le este teamă şi de modul în care societatea se va raporta la ele, de faptul că vor fi blamate sau pentru a evita ruşinea. Din nefericire, în R. Moldova victimele s-au obişnuit cu un anumit tipar de gândire, “aşa ceva găseşti în orice familie” sau nu încetează să spere că agresorul se va schimba.
În atmosfera de violență, copilul devine cel mai adesea neglijat. Copiii care cresc în familii violente dezvoltă comportamente și o conditie fizica care îi face ușor de recunoscut. Ei prezintă:
-Probleme fizice, boli inexplicabile, expusi la accidente in casa si in afara casei, dezvoltare fizica mai lenta;
– Probleme emotionale si mentale: anxietate, izolare, manie, frica de raniri si moarte;
-Probleme psihologice: neincredere in sine, depresie, comparare cu viata mai fericita a colegilor;
– Probleme de comportament: agresivitate sau pasivitate la agresiunile celorlalti, batai, fuga de acasa, consum de droguri si alcool, comportament defensiv cu minciuna;
– Probleme școlare – neîncrederea, schimbări bruște în performanțele școlare, lipsa de concentrare;
AJUT.MD este un proiect lansat recent. Scopul proiectului este lupta și prevenirea violenței în familie.
"Avem oameni competenți în domeniu, juriști, psihologi, doctori. Vrem să reducem cazurile de Violență din Republica Moldova. Ne-am lansat de curând și acum chiar am început să ne ocupăm de cazurile recepționate. Oferim gratuit consultație, încadrarea persoanelor în societate, chiar și pedepsirea celor care fac abuz de Violență de orice tip. Suntem o Organizație Non-Guvernamentală menită să reducă, cazurile de Violență din Republica Moldova." – Anişoara Postolachi, fondator ajut.md
Obiectivul principal al asociaţiei este de a informa cetățenii despre modalitățile de prevenire a violenței și implicarea tuturor membrilor societății în rezolvarea acestei probleme extrem de grave pentru Moldova. Echipa include jurişti, psihologi, medici, asistenți sociali, care pot oferi victimei asistența necesară. Activitatea asociației cuprinde nu numai Chișinăul, ci și raioanele țării. Site-ul ajut.md funcţionează cu succes, iar acolo se poate adresa orice persoană care a suferit din cauza violenței.