Julia Wolf și Bogdan Coșa la Chișinău

Întâlnire de suflet cu autorii Julia Wolf și Bogdan Coșa

Maria Mocreac

 

Julia Wolf și Bogdan Coșa

Evenimentul a fost organizat de Institutul Goethe din București în colaborare cu Centrul Cultural German Akzente, și desfășurat în cadrul Bibliotecii Municipale Hașdeu.

„Acest eveniment are menirea de a spori interesul pentru literatura contemporană, pentru tinerii autori, îndeosebi, în acest context pentru literatura germană. Este un eveniment organizat de bibliotecă și de sala de literatură germană, și am dori bineînțeles ca acest eveniment să sporească și interesul cititorilor, pentru a veni mai des la biblioteci”, a spus moderatoarea și traducatoarea evenimentului.

Autorii au lecturat din romanele lor și au discutat cu participanții prezenți în sală. Admiratorilor li s-au repartizat câte un exemplar tradus în limba germană și română al capitolului doi al romanului „Totul este acum”, de Julia Wolf.

Roman Julia Wolf

Julia Wolf, scriitoarea de origine germană, se află pentru prima dată în Republica Moldova. Aceasta a citit în voce tare un paragraf din romanul sau de debut „Totul este acum”.

Scriitoarea ne prezintă povestea unei tinere care se confruntă cu propriii demoni într-o lume în care ea trăiește doar pentru satisfacția personală. Anturajul în care trăiește îi este absolut indiferent. Acest roman ne vorbește despre despărțire, singurătate și violență ca efect al însingurării. Este o carte care provoacă și atinge, limbajul și conținutul corelându-se într-un mod impresionant.

Pentru această carte „Totul este acum”, autoarea a fost premiată cu Premiul pentru Literatură a Brandenburg Lotto GmbH. În toamna anului 2015 scriitoarea a fost bursiera Consiliului de Literatură al Landului Hessen la Cetate, România.

„Protagonista acestui roman, Ingrid, împreună cu fratele ei trebuie să facă o vizită mamei lor. Este vorba despre perioada dintre Crăciun și Revelion. Aceștia doi merg împreună la mama lor”, a spus Julia Wolf, scriitoare.

Scriitorul român Bogdan Coșa, ne-a prezentat în cadrul evenimentului, cel de-al doilea roman al său „Poker. Black Glass“. 

Poker. Black Glass de Bogdan Coșa

Autorul descrie în carte o poveste tulburătoare și autentică de dragoste. Coșa schițează un portret al celor aflați acum la vârsta de 20 de ani, cu accent pe relațiile lor de prietenie și dragoste, care se termină adesea în singurătate.

Autorul a primit în 2010 Premiul pentru debut al editurii Cartea Românească, iar, în 2013, Premiul pentru cel mai bun scriitor tânăr. În august, septembrie 2014, Bogdan Coșa a fost bursierul Casei de Literatură din Wiesbaden, Germania.

Sunt pentru a doua oară în Moldova. În anul 2013 am lansat la Chișinău volumul de poezii, și în seara asta vreau să mulțumesc Centrului German pentru posibilitatea de a citi câteva fragmente din partea a doua a romanului  Poker. Black Glass”, a zis Bogdan Coșa, scriitor român.

Evenimentul a adunat zeci de admiratori care s-au arătat plăcut surprinși de lucrările celor doi autori.

Vasile Gîrneț

„Mi se pare că Julia Wolf și Bogdan Coșa practică o scriitură care se aseamănă, frazele scurt elaborate. Tematic se aseamănă foarte mult pentru că abordează teme care sunt periferice, nu sunt nici foarte dinamice, nici răzbunătoare și nici foarte importante pentru noi. Acestea sunt niște istorii personale pe care le trăiesc și le povestesc melancolic elaborat și abstract de tot ce se întâmplă în viața lor”, ne-a comunicat Vasile Gârneț, scriitor.

„Nu am citit nici o carte din cele două, dar cred că o voi face cât de curând posibil, pentru că ambele reflectă tema dragostei și a suferinței, a singurătății, teme care sunt mereu o curiozitate pentru tineret. Mi-au plăcut foarte mult cuvintele simpliste și pe alocuri puțin intime”, ne-a vorbit Cristina, participantă la eveniment. 

Evenimentul a avut loc în două limbi: română și germană.