Lansarea filmului de regizorul Mihai Țărnă

La Chișinău a fost lansat un film autohton despre rezistenţa umană în cele mai grele timpuri ale neamului nostru

Elena Alexandra

Filmul, care durează 18 minute reflectă acțiunile de acum 100 de ani. Este descrisă cruzimea și agresiunea față de religia ortodoxă și creștini după anexarea Basarabiei de către Rusia.

Filmul a fost realizat cu sprijinul Ambasadei Franței și Esperanza Production Franța. Realizatorul filmului Mihai Țărnă a fost inspirat  de către preotul paroh Sergiu Curnic și povestea reconstrucție Bisericii de Lemn. Inițial, acest scurtmetraj trebuia să aibă doar 2 minute, dar după mai multe discuții cu Sergiu Curnic, s-a extins. ,,Prin acest film, noi ne vom cunoaște pe noi înșine. Aceasta nu este o relatare documentalistică, dar realistică", a specificat regizorul Mihai Țărnă în cadrul coferinței de presă.

"Renașterea filmului moldovenesc se întâmplă în ochii noștri. Asta este ceea ce ne-am dorit de foarte mulți ani. Felicit toată lumea care a pus umărul în lansarea acestui film și credem că vom realiza împreună cu Mihai mai multe proiecte, care stau pe masa de lucru", a spus Ministrul al Culturii Monica Babuc.

Filmările au avut loc la începutul lunii septembrie și s-au desfășurat în decurs de șapte zile. Bugetul filmului este unul destul de modest.