ccc

Locurile din lume care sunt interzise publicului

Valentina Voinu

1. Minele din Paris

Catacombele din Paris sunt o destinaţie turistică populară şi mulţi doresc să vadă camerele funerare din subteran, însă minele aflate în imediata vecinătate sunt strict interzise publicului larg. Exploratorii urbani au încercat de ani de zile să descopere ce se află sub străzile pariziene, însă puţini dintre ei au reuşit să treacă de pază.  În septembrie 2004, poliţia franceză a găsit aici un cinematograf subteran, care se alimenta cu energie din oraşul de sus. Mulţi cred că aceste mine reprezintă o poartă către Iad, iar restricţia în zonă e atât de mare, astfel încât oraşul să poată fi păzit împotriva spiritelor malefice.

2. Ilha da Queimada Grande ( Insula Șerpilor ).

Este o insula de nelocuit la aproximativ 90 mile în largul coastei Braziliei. Aici viețuiesc mai mult de 2.000 de vipere (Lancehead), unul dintre cei mai veninosi șerpi din lume. Se spune că otrava sa topește carnea din jurul muscăturii. Acești șerpi sunt atât de rari, încât contrabandiști îi vând pe piața neagră cu până la 30.000 $ bucata.

h

3. Centrele de date Google

Probabil v-ați întrebat cum reușește Google să stocheze atâtea date de e-mail pentru sute de milioane de utilizatori Gmail, peste 3 miliarde de interogări de căutare de zi cu zi, milioane de licitații de anunțuri și videoclipuri YouTube?  Miliardele de pagini pe care compania ni le indica zilnic – în timp real – sunt stocate în centre de date din întreaga lume. Fiind un gigant global, angajații trebuie să învețe cum să păstreze secretele din spatele acestei activitati. În 2012, cu toate acestea, Google a publicat fotografii ale centrelor sale de date pentru public.

n

4. Arhivele Secrete ale Vaticanului

Arhivele Secrete ale Vaticanului, mai exact arhive private, stochează documente personale ale papei, care datează din secolul al 8-lea. Unii specialiști consideră că dezvăluirea secretelor închise în arhivele Sfântului Scaun ar avea un impact greu de cuantificat asupra laturii spirituale a omenirii, dar și asupra istoriei, care, potrivit unora, ar trebui rescrisă.

g

5. Seiful formulei secrete Coca-Cola

Formula Coca-Cola este considerată ca fiind unul dintre cele mai mari secrete comerciale din lume. În 2011, compania Coca-Cola a mutat rețeta veche de 125 de ani, din seiful original din SunTrust Bank în centrul orașului Atlanta la World of Coca-Cola. Oaspeții pot vizita World of Coca-Cola după ce trec printr-un punct de control, foarte strict din punct de vedere al securității și pot vedea chiar casa formulei secrete, dar toate acestea ca un mic teaser, seiful fiind foarte bine păzit. O căutare rapidă pe Internet vă va duce la multe rețete similare, deși nici una nu a fost confirmată oficial.

a