muzeu

Lumea văzută prin ochii picturii

Nicoleta Furdui

Acolo, tinerii studenți au avut ocazia de a admira cele peste 39000 de opere, care cuprind mai multe stiluri și care reflectă dezvoltarea artelor plastice  începând cu secolul XV și până în prezent.

 Cel mai mult, tinerii jurnaliști au rămas impresionați de tablourile lui Antoine Irisse, Auguste Baillayre, Esther Grecu,Aurel David, Johann Frankenberger, Maria Saca-Răcilă, dar și mulți alții.

Mulți dintre studenți declară că au rămas fascinați și uimiți de felul cum acești mari pictori au reușit să îmbine nuanțele de culori, pentru a crea altele noi,în cadrul tablourilor abstracte, a naturii statice,a ilustrațiilor,dar și a jocurilor de umbre și reflexii.

 Sunt de părere că fiecare  capodoperă  are tendința de a reprezenta  lumea într-un stil diferit, prin jocuri de culori și nuanțe, ilustrînd forme simpliste, puse într-o lumină aparte. Toate acestea te fac să te perzi înaintea pânzelor colorate ,ne mărturisește  una dintre studente.

  Muzeul Național de Artă a Moldovei a fost fondat de către  Alexandru Plămădeală și Auguste Baillayre în 1939,iar în prezent,în muzeu, pot fi admirate picturi din arta europeană,orientală și rusă.