EO

Micro maşina pentru mega-oraşe

Adrian Solonari

EO smart connecting car revoluţionează oarecum modul în care participăm la trafic pentru că este mică, este gândită să se deplaseze în tandem şi poate parca lateral mai uşor decât orice altă maşină.

” Micro maşina pentru mega-oraşe ” asta e ideea din spatele creaţiei de la Robotics Innovation Center. Micro maşina EO smart connecting este suficient de mare pentru a transporta două persoane şi se aseamănă oarecum cu un Smart. Dar ce se ascunde sub această carcasă este cu adevărat interesant. Maşina EO smart connecting are patru motoare de 4kW alimentate de la o baterie LiFePo4 de 54V.

11

Motoarele din dotare îi oferă o viteză de 65 km/h, suficient pentru un drum prin oraş. Iar autonomia poate să fie între 50 şi 70 km. Se mai deosebeşte de restul maşinilor prin posibilitatea de a se deplasa pe diagonală, pe lateral sau chiar să se întoarcă stând pe loc. Deci parcarea laterală nu ar mai trebui să fie o problemă pentru nimeni!

Este prima maşină la care văd că se poate modifica lungimea. Micro maşina EO smart connecting îşi poate micşora lungimea de la 2.6 metrii la 1.8 metri. Are şi anumite funcţii autonome cum ar fi parcarea sau funcţii de autopilot când se deplasează în tandem. Şi când zic ‘tandem’ mă refer la adunarea mai multor maşini aliniate asemănător cu un tren.

22

Micro maşina este un prototip momentan, dar s-ar putea dovedi o soluţie fiabilă pentru oraşele supra aglomerate. Pe deasupra este şi Eco datorită motoarelor electrice din dotare. Rămâne de văzut dacă una din companiile producătoare de automobile este dispusă să investească în acest proiect. Ceea ce nu ar fi chiar imposibil deoarece mare parte dintre aceste companii au deja în producţie modele electrice.

Video1 / Video2