Mită pentru buletine românești

Mită pentru buletine. Cum ajung să încapă peste 1.000 de cetățeni într-o locuință din Iași

Maria Mocreac

Ancheta ce vizează modul în care mii de moldoveni au ajuns să locuiască fictiv în satele de lângă municipiul Iași a fost finalizată.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au decretat trimiterea în judecată a Șefei Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor, Maricica Tagarcea, pe care o acuză de luare de mită în formă continuată.

Din anchetările efectuate, s-a constatat că cel puțin 2.000 de basarabeni ar fi beneficiat de serviciile oferite de Maricica, de a le elibera buletine de idenitate. Astfel, obținerea buletinelor se executa după ce basarabenii erau luați în spațiul locativ de un cetățean român. Și pentru că legea românească nu impune un număr maxim de persoane care pot locui într-o locuință, s-a ajuns la situația în care într-o singură casă să aibă domiciliu și câteva mii de basarabeni, fără a locui acolo.

În ancheta terminată de procurori, aceștia au notat că trei martore, cetățeni de pe raza comunei Scânteia, luaseră în acest mod în spațiu 1.667 de persoane. Astfel, pentru a primi mai repede actele de identitate cele trei persoane o mituiau pe Maricica Tagarcea, cu câte 100 de lei săptămânal.

De asemenea, șefa Evidenței Persoanelor a mai primit și o pereche de pantofi de damă, o geacă, 2 genți de damă, 1 parfum de damă marca Pacco Rabane, mai multe torturi, dulciuri și flori.

Acțiunile de corupție au durat în perioada octombrie 2014 – octombrie 2015, până atunci când au intervenit autoritățile.