Moldovenii vor putea beneficia de compensații prin programul guvernamental „Ajutor la contor”

Veronica Țurcanu

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a lansat astăzi Sistemul Informațional „Vulnerabilitate energetică” (SIVE) – platforma online care permite înregistrarea și prelucrarea solicitărilor pentru compensarea cheltuielilor populației la consumul de energie: compensatii.gov.md.

SIVE a fost dezvoltat de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Guvernului Slovaciei, oferit prin intermediul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova.

Traversăm o perioadă dificilă, iar Guvernul Republicii Moldova depune toate eforturile pentru a reduce impactul prețurilor actuale la energie. Întrucât majoritatea populației este vulnerabilă, estimăm că circa 90% din familii vor beneficia de compensații. Acestea vor fi alocate în funcție de categoria de vulnerabilitate, ceea ce va face sistemul mai echitabil”, a declarat Marcel Spatari, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, în cadrul conferinței de presă, prilejuită de lansarea SIVE.

„Pactul verde pentru climă și planul global de creștere al UE pentru a atinge neutralitatea climatică până în anul 2050 subliniază necesitatea de a integra obiectivul de atenuare a sărăciei energetice și de a sprijini o tranziție energetică justă pentru toți, astfel încât să nu excludem pe nimeni”, a afirmat Magdalena Mueller-Uri, Șefa Secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Sunt încântat de faptul că crearea acestui concept unic și elaborarea platformei au fost susținute financiar de asistența oficială pentru dezvoltare slovacă, prin intermediul SlovakAid. Slovacia este un partener stabil pe termen lung al Republicii Moldova în domeniul dezvoltării și al asistenței umanitare, cooperarea bilaterală având deja peste 13 ani”, a declarat Pavol Ivan, Ambasadorul Republicii Slovace în Republica Moldova.

„Cu un număr atât de mare de oameni care se confruntă cu o criză a costului vieții, creșterea prețurilor pentru încălzire în timpul iernii va afecta și mai profund gospodăriile aflate deja în dificultate. Prin urmare, compensarea facturilor în aceste vremuri dificile este esențială pentru a atenua nivelul crescut de vulnerabilitate energetică. PNUD este onorat să susțină Guvernul Republicii Moldova pe această dimensiune esențială, împreună cu Uniunea Europeană și Guvernul Slovaciei. În continuare, Fondul de Vulnerabilitate Energetică va include sprijin pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică, care vizează gospodăriile deosebit de vulnerabile, pentru a le sprijini pe termen lung în eforturile de micșorare a facturilor la energie”, a spus Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Pentru a beneficia de compensații, consumatorii casnici sunt îndemnați să se înregistreze pe site-ul compensatii.gov.mdpentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică, în baza căreia va fi calculată mărimea compensației. În acest scop, au fost identificate cinci categorii de vulnerabilitate energetică – de la foarte ridicată până la non-vulnerabil.

Este recomandată înregistrarea în sistem până la data de 15 noiembrie. La începutul lunii noiembrie, Guvernul urmează să aprobe tarife diferențiate pentru consumul de resurse energetice.

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică se va efectua în baza unui coeficient calculat ca raport exprimat în procente între cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil al familiei pentru achitarea energiei.

Pentru a ajuta consumatorii să se înregistreze în Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică”, a fost lansată și o linie verde guvernamentală 0 8000 5000, la care vor fi oferite informații despre procedura de solicitare a compensațiilor, criteriile de atribuire a categoriei de vulnerabilitate, accesarea și înregistrarea pe platforma online. Persoanele care nu au acces la echipamente IT sau nu au cunoștințe pentru a se înregistra online, vor putea apela la sprijinul asistenților sociali sau a bibliotecarilor din localitate.