muzica

Muzică melancolică, uneori dramatică, corespunzător situației în țară, timpului și realității

Tatiana Stratenco

Muzica este ceea ce mereu a existat paralel cu omenire. Se zice, că totul se repetă din nou, un fel de cerc infinit. Anume în artă și mai ales în muzică putem observa acest fenomen, care este redat prin repetarea ca în oglindă a sentimentelor și a evenimentelor. De obicei, ajungînd la triumf, începem totul din nou, pentru a avea posibilitatea de a repeta acest sentiment cu o intensitate mult mai mare. Totuși, muzica înregistrează istoria adevărată.

  • F.Chopin- Studiu revoluționar

Lucrarea aceasta a fost compusă de către compozitorul polonez în timpul revoluției din Polonia, aflîndu-se în Franța. Sentimentul de fatalitate, incapacitatea de a schimba ceva, supunerea soartei, totul este reflectat în studiul nr.12.

  • D. Shostakovich- Simfonia nr.7 (numită „Leningradeană”)

Capodopera aceasta „ascunde” adevărul observat de marele geniu al secolului XX. Aparent muzica nu are nici un tragism, însă, observînd detaliile, înțelegem toată seriozitatea problemei. Distugerea totală a sistemului este prevăzută și descrisă în Simfonia nr.7.

  • S.Barber- Adagio pentru instrumente cu coarde

Compoziția care „rupe” sufletul și încă odată demonstreză eternitatea sentimentelor umane de orice gen și repetarea acestora de miliarde de ori în timp.

Există milioane de creații, care demonstrează, că după o situație grea, urmează o perioadă frumoasă. Probabil perioada „de înflorire” va fi următoarea în istoria țării noastre!