reținut

NEWS ALERT//Preşedintele Consiliului de Administraţie al Moldasig, Stela Pahomi, a fost REŢINUTĂ, fiind bănuită de spălare de bani

Marina Chiru

Potrivit informaţiilor preliminare, femeia este bănuită de complicitate cu alte persoane în comiterea unei infracțiuni care constă în dobândirea prin înşelăciune a acţiunilor BC „Moldova-Agroindbank” SA, precum şi infracţiunea de spălare a banilor, cauzând daune în proporţii deosebit de mari acţionarilor instituţiei, estimate la aproximativ 20 000 000 de lei.

„Analizând probele acumulate, s-a stabilit că, având scopul de a sustrage un număr de acţiuni de la proprietarii acestora, bănuita a organizat o schemă prin care i-a deposedat  pe aceştia de 17 189 de acţiuni. Pentru realizarea planului său, femeia a organizat falsificarea unor procuri prin care s-a dat dreptul unei terţe persoane să reprezinte interesele  acţionarii de facto, fără ca acţionarii să cunoască acest lucru. Ulterior, deţinătorul procurii, acţionând ilegal din numele acţionarilor, a transferat un pachet de acţiuni pe conturile unei companii off-shore.”, relatează CNA.

Ofiţerii de urmărire penală au mai constatat că, pentru ştergerea urmelor infracţiunii, bănuita a organizat o altă schemă prin intermediul căreia a tăinuit documentele care au stat la baza tranzacţiilor ilegale cu acţiunile BC „Moldova-Agroindbank” SA.

Din materialele anchetei a rezultat că aceasta ar fi convenit cu câţiva poliţişti organizarea unei ridicări fictive a actelor dubioase de la sediul unui Registrator, iar după aceasta documentele au fost declarate dispărute.

Dacă persoana va fi găsită vinovată, aceasta riscă până la 15 ani de închisoare. Angajaţii poliţiei au statut de învinuit şi sunt cercetaţi în stare de libertate, pe aceeași cauză. 

Învinuita a fost plasată în izolatorul CNA pentru 72 de ore şi este cercetată penal în calitate de bănuit.