O educatoare de la o grădiniță din Telenești, care a justificat un caz de viol în Ucraina, demisă din funcție

Veronica Țurcanu

O educatoare de la o grădiniță din Telenești a fost demisă pentru un comentariu imoral postat pe rețelele de socializare. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, după ce cadrul didactic a luat în derâdere un caz de viol din Ucraina.

Femeia, educatoare la grădinița de copii „Guguță” din orașul Telenești a comentat pe Facebook un articol despre o femeie care ar fi fost violată timp de 13 ore de doi militari ruși, lăudând „performanța” soldaților. Mai mult, pe pagina sa din rețelele sociale, aceasta distribuia diferite texte și video-uri cu mesaje și dezinformări din arsenalul propagandei pro-Kremlin: că războiul a fost provocat de ucraineni, că americanii și NATO stau în spatele agresiunii militare etc.

Ministerul Educației și Cercetării anunță că s-a autosesizat cu privire la comentariul necuviincios scris femeie. În urma investigării cazului, contractul individual de muncă aceasta a fost reziliat.

MEC condamnă astfel de acțiuni care contravin codului de etică al cadrului didactic și reiterează că efortul profesorului trebuie să se canalizeze spre oferirea unei educații de calitate noilor generații. Ministerul Educației și Cercetării respinge ferm orice formă de comportament degradant și atitudine lipsită de respect și solicită tuturor cadrelor didactice din instituțiile de învățământ de orice nivel (preșcolar, general, profesional tehnic, superior) să acționeze ca modele de conduită corectă. De asemenea, MEC face apel către autoritățile publice locale și organele locale de specialitate în domeniul învățământului să se implice activ în prevenirea unor astfel de comportamente și atitudini neconforme statutului de cadru didactic și să contribuie la promovarea valorilor morale și civice în rândul tuturor actorilor sistemului educațional și al membrilor comunității”, precizează autoritatea.