omar khayyam

Omar Khayyam, poetul dragostei și al vinului, va ajunge în toate școlile din țara noastră

Cristina Grosu

La eveniment au fost prezenți oameni de știință, oameni de cultură și artă, scriitori, reprezentanți ai diasporei azere în Republica Moldova, iubitori de poezie. Printre invitații de onoare s-a numărat și președintele Nicolae Timofti, după cum s-a văzut ulterior, un bun cunoscător al lui Khayyam.

„Participăm astăzi la o oră, o oră care este mai bogată în timp și spațiu angajării noastre în procese integraționiste, în dialogul european și universal, iar unul dintre cei care ne angajează în acest spațiu fiind este Omar Khayyam, a declarat la deschiderea evenimentului academicianul Mihai Cimpoi, domnia sa fiind și moderator.

Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, a declarat că „Omar Khayyam este o personalitate emblematică a culturii universale, care constituie un pod de legătură între culturile naționale, semănând sub acest aspect cu personalitatea lui Dimitrie Cantemir”. Duca a remarcat, în context, că nu e întâmplător faptul că mai multe popoare și-l revendică drept poet al lor pe Omar Khayyam, ca și pe ceilalți clasici ai literaturii persane. 

Poetul Ion Hadârcă, membru-corespondent al AȘM, care a prefațat volumul, a remarcat că această lansare este o promovare a lumii științifice și o bună oportunitate pentru a dezbate subiecte profunde, Omar Khayyam fiind foarte cunoscut și ca un poet neagreabil în timpurile de atunci, dar și foarte popular. Scriitorul consideră că ar fi tocmai un prilej de conexiuni, de trecere în revistă a creației acestui „veritabil poet al matematicii și matematician al poeziei”, care s-a făcut cunoscut Europei medievale și prin tratatele sale filosofice care au avut un impact deosebit atunci și acum. 

„Indiscutabil, literatura mondială ar fi mult mai săracă fără creația poetului Omar Khayyam. Creația lui s-a aflat de-a lungul secolelor în centrul atenției în întreaga lume. Ea rămâne actuală și în prezent, iar apariția acestei cărți confirmă aceasta”, a menționat conducătorul proiectului, Vugar Novruzov, doctor în drept, președintele Congresului Azerilor din Moldova. Novruzov a menționat decizia de a dona tuturor bibliotecilor din țară această carte, astfel încât locuitorii din satele și orașele Moldovei să aibă acces la catrenele distinsului poet.