Pagini de istorie// Civilizația Cucuteni
Ce reprezintă civilizaţie Cucuteni?
Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.
Am putea spune cu certitudine că este o populaţie care a dat naştere civilizaţiei europene găsind continuitatea în cultura românească. Elementele de port popular, ceramica meşterilor populari din satele româneşti mai păstrează încă elemente ai acestei culturi misterioase care depăşeşte chiar şi civilizaţia europeană.
Cucuteni, una dintre cele mai misterioase civilizaţii ale preistoriei, cu o vechime mai mare decât cea mesopotamiană, a lăsat în urmă vestigii impresionante, care ar putea fi scoase la lumină în peste 1.800 de situri arheologice din România. Impresionează, de asemenea, misterioasa dispariție a acestei civilizații. Din cele peste 4.000 de așezări descoperite, 90% au fost distruse de foc. Specialiștii nu pot stabili dacă a fost un cataclism sau o incendiere intenționată și nici motivul care a dus la această extincție.
Cultura Cucuteni este foarte importantă pentru arheologi din lumea întreagă, fiind cunoscută pentru fascinanta ceramică pictată, dar totodată este importantă pentru etapele iniţiale de ferme care s-au răspândit în partea de est a Europei
,,Acest popor (românii) îşi are o istorie de 4 ori milenară de când s-a detaşat ca etnicitate din lumea societăţii primitive. O vechime cum nu au multe popoare, sau dacă o au, nu s-au menţinut pe teritorii în care au apărut, aşa cum este cea a poporului român”
(N. Iorga)
Regizor : Mihai Bauman