aflșl

Pictor înarmat cu raze solare

Cristina Grosu

Michael Papadakis este un artist din Colorado, care folosește lupa și pânza… de lemn. El focalizează razele soarelui într-un punct, după care îl extinde cum îi dictează fantezia. Datorită talentului său de a utiliza reflecția și refracția, soarele devine instrumentul de bază pentru crearea lucrărilor sale.

De la peisaje și portrete de animale, până la scene romantice și chiar logo-uri ale companiilor, practic, nu există sarcină irealizabilă pentru el, atâta timp cât soarele străluceşte pe cer.

Spre marea bucurie a artistului, în orașul său natal, Golden, din Colorado, în an, sunt aproximativ 300 de zile însorite, aceasta fiind, fără îndoială, o condiție absolut necesară pentru realizarea hobby-ului său. Așa că, de-a lungul celor 6 ani de când și-a descoperit talentul, a avut timp suficient să exerseze.

De fapt, activitatea lui are și o denumire: heliografie. În medie, o lucrare îi ia între o oră și 30 de ore în funcţie de complexitate.

Papadakis ia întotdeauna și măsuri de securitate aferente procesului îndelungat, ca de exemplu, ochelarii de protecție. Iar uneori, pentru a "picta", Michael folosește un simplu capac de la un tomberon de metal, pe care a pus o bucată de material reflectorizant, creând un vid din care aerul se îndreaptă în afară, conferind, astfel, forma parabolică.