Premieră la Satiricus

Premieră la Satiricus: „Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă”

Evelina Popescu

Spectacolul va oglindi situația în care s-au pomenit migranții din Siria ce caută o viață mai bună în Europa. Acestă piesă este scrisă de Matei Vișneic, iar regizorul, Sandu Grecu, nu este la prima montare a unei piese semnate de dumnealui.

Această lucrare ne vorbește despre situația actuală ce o urmărim zilnic la televizor, mai exact, „invazia” migranților în Europa.

„Într-o lume globalizată, noi toți suntem migranți, nicidecum imigranți. Or, un migrant este la el acasă pretutindeni, pe toată planeta. Într-o lume globalizată toți migrăm, toți suntem migranți, ne deplasăm, avem dreptul să mergem unde vrem și când vrem… În consecință migrantul nu mai cade sub incidența obligației de a respecta ceva, pentru că el se consideră cetățean al lumii”.

În definitiv, cine sunt ei, migranții? Ce forță îi pune în mișcare, cu ce resurse manipulatoare, umane și de propagandă operează aceștia? Ce tip de anticorpi își creează Europa în trupul ostenit și anchilozat sub povara propriilor legi și a propriei democrații admirate secole întregi?, acestea sunt doar o parte din întrebările ce ne le punem în fiecare zi, dar la care piesa de teatru va răspunde cu siguranță.