calendar stiintific

Primul Calendar Ştiinţific a fost lansat la Chişinău

Marcela Moga

Autorul Calendarului Ştiinţific, Dorian Furtună a afirmat :

„A fost mai dificil să-i selectez, pentru că există mii de savanţi importanţi. Dar a trebuit să identific reprezentanţi ai diferitor domenii ştiinţifice, precum fizica, matematica, biologia”.

Calendarul conține date despre 36 de savanți ai lumii, iar printre aceştia se află biologul Charles Darwin, astronomul şi fizicianul Galileo Galilei, geniul fizicii Albert Einstein, laureaţi ai  Premiului Nobel, dar şi  savanți din Republica Moldova.

Unul dintre primele personaje ale Calendarului Științific este Louis Braille (4 ianuarie 1809, Coupvray, Franța). El este inventatorul alfabetului pentru nevăzători, care îi poartă numele – Braille,  care le-a oferit milioanelor de oameni orbi din toată lumea șansa de a citi, cunoaște și studia.

„De exemplu Ilia Mecinikov, el este un premiant Nobil, dar unul dintre strămoţii lui îndepărtaţi este Nicolae Milescu Spătaru  – cărturarul moldovean”, a spus autorul Calendarului Ştiinţific, Dorian Furtună.

Ideea lansării unui calendar științific a fost realizată cu ajutorul unui antreprenor.

„În momentul când a fost prima discuţie cu propunerea, imediat am acceptat-o. Nu costă ieftin, merită pentru că astfel noi lăsăm o urmă şi pentru noi cea mai mare răsplată sunt acele feţe curioase. Calendarul este pentru toţi, iar când am lucrat la machet, am descoperit lucruri frumoase, inedite. Calendarul poate fi găsit în librării la preţul de 115 lei şi îl veți putea procura pentru voi, pentru liceul natal sau pentru oficiu”, a menţionat promotorul Calendarului Ştiinţific, Veaceslav Cibotari.

Calendarul Științific are ca misiune popularizarea cercetătorilor și descoperirilor științifice care ne-au îmbunătățit viața.