Carlos Ghosn Renault Nissan

Renault, proprietarul Dacia, și-a redus participația la Nissan la 42,4%

Nicolae Sîli

Conform documentelor remise de Nissan către Ministerul japonez de Finanțe, în prezent grupul auto francez Renault deține 42,4% din acțiunile Nissan, față de 43,4% anterior. În document nu se precizeaza motivul pentru care Renault și-a redus participația la Nissan.

Într-un comunicat de presă difuzat vineri, Renault a explicat că această scădere a participației sale este una provizorie și are legătură cu programul de răscumparare de acțiuni demarat de Nissan.

Această scădere temporară nu indică în niciun caz voința Renault de a își modifica participația„, a informat grupul francez.

La finele lunii februarie, Nissan a informat Consiliul de Administrație de la Renault ca are intenția de a demara un program de răscumparare de acțiuni în perioada 29 februarie-22 decembrie. Atunci grupul a anunțat că va participa la acest program, deoarece îl consideră în folosul acționarilor Renault și că tranzacția nu va avea niciun impact asupra participației grupului francez.

Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, conform căruia Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault. De asemenea, cele două companii au același director general, Carlos Ghosn.

Cu toate acestea, echilibrul între Renault și Nissan în cadrul alianței a devenit un subiect tensionat după ce în luna aprilie 2015 statul francez și-a majorat participația deținută la Renault de la 15% la 19,7%, în ideea de a-și dubla drepturile de vot la grupul auto. În schimb, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.