(REPORTAJ ANALITIC) În Republica Moldova, numărul pacienților cu accident vascular cerebral a ajuns la 70 000
Acesta apare atunci când o arteră care transportă sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge. În câteva minute, celulele nervoase din acea zonă sunt afectate și pot muri în câteva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului nu mai poate funcționa normal.
Pentru a preveni această afecțiune, trebuie să cunoaștem simptomele AVC. Printre ele se enumeră: pierderea echilibrului, confuzia, starea de slăbiciune, paralize a unei părți a corpului, tulburări de vedere, dureri mari de cap. Însă, de cele mai multe ori nu este nimic de făcut, pentru că accidentul va avea loc.
Factorii care provoacă apariția accidentului vascular cerebral sunt multipli: tensiunea arterială ridicată, diabetul zaharat, nivelul crescut de colesterol din sânge, fumatul, lipsa activității fizice, obezitatea, nivelul crescut de alcool, folosirea de cocaină și alte droguri.
AVC devine un subiect tot mai discutat în Republica Moldova. În luna noiembrie a anului trecut s-a desfășurat un eveniment pe acest subiect. Conferința respectivă a fost organizată de academicianul Stanislav Groppa, la care s-au adunat peste 90 de medici de la urgență. În cadrul acesteia s-a discutat despre consecințele, strategiile de profilaxie și despre acordarea primului ajutor medical în regim de urgență.
Accidentele vasculare cerebrale se pot trata în primele 3 ore – maxim 4 ore jumătate. Un lucru important de reținut este că pacientul trebuie să apeleze la timp la urgență.
Pacientul trebuie să-și cunoască starea de sănătate și la apariția primelor semne a accidentului vascular cerebral să apeleze la serviciul de urgență. Astfel, serviciul de urgență, într-un mod rapid trebuie să acorde asistență și să transporte pacientul într-o unitate specializată care deja îl așteaptă. În felul acesta, invaliditatea se diminuează, afectarea neurologică scade și aproximativ la 70-80 de procente pacientul rămâne apt de activități, susține Academicianul Stanislav Groppa.
În ultimii ani, la noi în țară numărul pacienților cu această afecțiune a crescut de peste 5 ori. Dacă în anul 2008 numărul acestora ajungea la 13. 000, atunci în 2014 a ajuns la 70. 000 de cazuri.
În Chișinău a fost elaborată o strategie de profilaxie a accidentelor vasculare cerebrale. Iar Institutul de Medicină Urgentă a fost dotat cu aparatajul necesar pentru tratarea și examinarea pacienților cu această afecțiune. În curând, Academicianul susține că și în alte raioane ale țării se vor implementa aceste strategii.
În viitorul apropiat, se planifică ca astfel de centre precum sunt Centrul de Urgență Medicală și Sistemul de ambulator să fie extrapolate cu implementarea unor astfel de strategii și în alte centre raionale, de exemplu la Bălți, Cahul, Edineț, pentru ca și populația de acolo să beneficieze de o asistență de nivel înalt al medicinei specializate.
Cât despre posibilitățile de intervenire în regim de urgență a persoanelor din mediul urban și cel rural, există o diferență foarte mare.
Sper că în următorii ani o să echilibrăm această diferență. Cel puțin, în municipiul Chișinău avem sisteme de a investiga pacientul, de a-i face o computer tomografie, o rezonanță magnetică, de a stabili tipul de AVC, pentru că există eschemic și hemoragic. De exemplu, în cel eschemic putem aplica tromboliza sistemică intraarterială și lezarea acestui tromp. Spre regret, în centrele raionale este mai dificil de a efectua aceasta și în acest caz, pacienții sunt oricum un pic limitați la tipul de tratament acut. Din nou se determină gestionarea complicațiilor, fiindcă atunci când se întâmplă un AVC, în mai puțin de o lună sau un an de zile riscul de căpătare a unui accident este foarte mare, menționează Alexandru Gasnaș, asistent universitar.
Prima tromboliză în Republica Moldova a fost efectuată la data de 23 noiembrie 2005, de către Academicianul Stanislav Groppa.
Riscul de accident vascular cerebral crește cu vârsta. S-a constatat că 66% de persoane cu această afecțiune au peste 65 de ani.
AVC rămâne a fi prima cauză de invaliditate în lume și a doua cauză de mortalitate în R. Moldova. La noi în țară, cel mai mare număr de pacienți este înregistrat în raionul Florești, iar pe plan mondial în Federația Rusă și în China.
Indiferent de cauza, momentul sau felul în care se produce, AVC împiedică oxigenul să ajungă la părțile creierului, lucru care este esențial. De cele mai multe ori în cazul producerii unui asemenea accident, tratamentul este fără de folos, însă începerea unui program de reabilitare cît mai curând posibil, crește șansele de recuperare a unora din abilitățile care au fost pierdute. Sistemul circultaor este foarte sensibil, iar un AVC poate lovi oricând. De aceea, e bine să renunțăm la zahăr și colesterol în exces și să consultăm doctorul regulat.