„Dănilă Prepeleac

(Reportaj) „Dănilă Prepeleac” a venit la Chișinău pentru a 14-a oară

Veronica Vacari

Prin Festivalul de Satiră și Umor „Dănilă Prepeleac”, cinematografia Republicii Moldova și a României, își propune să sărbătorească prin proiecțiile speciale ale filmelor „Dănilă Prepeleac” și „Doar cu buletinul la Paris”, 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

La eveniment s-au adunat zeci de oameni pentru a viziona în premieră varianta masterizantă HD a filmului, care s-a bucurat de un mare succes pe ambele maluri ale Prutului. Oaspeții de onoare au fost regizorul Șerban Marinescu și actorul din rolurile principale ale ambelor pelicule, Mircea Diaconu.

Totodată, momentul organizat a constituit și un omagiu adus regizorului moldovean Tudor Tataru, care pe 1 aprilie ar fi împlinit 59 de ani, dată la care în fiecare an organiza o întâlnire cu toți prietenii la studioul de filme folclorice și de comedie „Buciumul”, înființat de acesta în anul 1992.

danila

Această zi este una importantă. Atunci când am aflat că Tudor a plecat de printre noi nu am putut să cred. Vreau să spun că în special Vasile, prietenul lui Tudor a făcut efortul ca filmul „Dănilă Prepeleac” să fie digitalizat, iar noi acum să-l vedem tot atât de plastic precum l-am văzut cu 20 de ani în urmă. Îi mulțumim pentru că ne-a ajutat să facem acest lucru și sper că ne va ajuta și în cotinuare să digitalizăm la nivel profesionist patrimoniul cinematografic național, a menționat directorul general Moldova-Film SA, Alexandru Vasilachi.

Pe scenă a urcat și oaspetele principal, Mircea Diaconu, actorul care a jucat rolul central în filmul „Dănilă Prepeleac”.

Ceea ce se întâmpla după filmări era fabulos. Tudor aștepta cu nerăbdare ca seara, după filmări să taie ba un vițel, ba un berbecuț, să organizeze totul cu muzică, fluiere, cu vin bun moldovenesc. Erau niște seri de neuitat, la care fiecare spuneam șotii, că așa e viața, iar a-l asculta pe Tudor Tătaru povestind ceva era o adevărată epopee. Cât despre poveste, mi-am dat seama încă o dată că Dănilă Prepeleac este reprezentantul spiritului românesc. Nimic mai românesc decât să pleci de la o pereche de boi și să rămâi cu o gâscă în braț. În schimb, isteți, cu umor, îl împăcam și pe dracul,  ca tot cu o gâscă să rămânem,  a spus actorul Mircea Diaconu.

diacon

Prima copie digitalizată a filmului „Dănilă Prepeleac” a fost înmânată Vioricăi Tătaru, fiica regizorului Tudor Tătaru. 

rodica tataru

Sunt flatată să văd atâția oameni adunați aici, care să-și amintească de Tudor Tătaru. Vă mulțumesc din suflet că sunteți alături și cred că doar împreună putem da amploare și continuitate acestui eveniment, ca de acolo de sus, tata să se bucure și să știe că nu a fost în zadar ceea ce a făcut, a menționat Viorica Tătaru.

Spectatorii au rămas încântați de digitalizarea filmului.

pr

Pentru prima dată am vizionat acest film la un ecran atât de mare. Îl văzusem cu vreo 5-6 ani în urmă, dar atunci nu mi-a părut atât de interesant ca acum. Mi-a plăcut în special felul în care au jucat actorii, sunt foarte talentați, am zâmbit pe tot parcursul filmului, a spus un spectator.

Momentul marchează și începutul demersurilor pentru digitalizarea patrimoniului cinematografic din Republica Moldova, prin care până în momentul de față s-a reușit masterizarea HD a mai multor filme, dintre care: „Lăutarii”, „Dimitrie Cantemir” sau „Turnul de lemn”.

Și astăzi, 2 aprilie, la Centru Cultural „Odeon”, ora 18.00, pentru prima dată în Republica Moldova va fi proiectat un alt film „Doar cu buletinul la Paris”, cu intrarea liberă, la care la fel sunt așteptați toți doritorii.

danila

Filmul a fost lansat anul trecut în România și reprezintă o satiră la adresa societății românești, țesută în jurul unui profesor modest de limbă franceză, care toată viața a visat să vadă Parisul. Proiecția va avea loc de asemenea în prezeța lui Mircea Diaconu și a regizorului filmului Șerban Marinescu. 

Festivalul de Satiră și Umor „Dănilă Prepeleac” este la cea de-a XIV-a ediție.