utm

Republica Moldova urmează să lanseze microsateliți pe orbită

Veronica Vacari

Conducerea UTM a meţionat că proiectul este realizat în proporţie de 80%, transmite IPN.

Proiectul este unul atractiv pentru studenţii UTM şi cu relevanţă pentru economia naţională, în special pentru monitorizarea şi prevenirea inundaţiilor în albia râurilor Nistru şi Prut. Totodată, conducerea UTM a abordat problema proiectului propus în anul 2015 privind scutirea de impozite TVA şi taxe vamale la procurarea utilajului specializat pentru infrastructura de comandă şi control a zborului sateliţilor, care nu a fost examinat până în prezent.

Pavel Filip a menţionat că Guvernul este dispus să sprijine proiectele Universităţii Tehnice a Moldovei care vor fi orientate spre un nou model de creştere economică a Republicii Moldova. La rândul său, Viorel Bostan, rector al UTM, a spus că acest proces necesită a fi susţinut şi financiar, iar actualul mecanism de alocare a mijloacelor financiare din bugetul de stat este unul ineficient.

Părţile au convenit şi asupra implementării proiectelor de lansare a noilor specialităţi la UTM, cum ar fi ingineria softurilor şi sisteme robotizate şi mecatronică. De asemenea, Guvernul va solicita Ministerul Educaţiei şi Ministerului Finanţelor elaborarea neîntârziată a unui model nou – echitabil, eficient şi transparent de alocare a mijloacelor financiare din bugetul de stat.