b

S-a decis! La 30 octombrie cetățenii Republicii Moldova își vor alege președintele

Valentina Voinu

După ce la 4 martie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările operate în anul 2000 cu privire la alegerea președintelui și a anulat un amendament care dădea parlamentarilor puterea de a alege șeful statului, astăzi s-a decis asupra datei de 30 octombrie pentru a fi organizate alegerile prezidentiale.

„Au rămas săpămâni numărate până când cetățenii Republicii Moldova vor veni la secțiile de vot și pentru prima dată în ultimii 16 ani, vor vota pentru președintele țării. Pentru aceasta avem nevoie să numim data alegerilor prezidențiale, a declarat democratul, Sergiu Sîrbu.

  Cu toate acestea, potrivit articolului 90 (4) din Constituție prevede că „În termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova, se vor organiza, în conformitate cu legea, alegeri pentru un nou Preşedinte”. Mandatul președintelui Nicolae Timofti a expirat la 23 martie. 

Hotărârea a stârnit controverse în rândul deputaților.

Procedura prin care ați stabilit această dată nu este democratică. Poate doriți să fiți singuri în alegeri. Poate este o altă dată mai bună, luna iulie. Este în contradicție cu legislația.„, a afirmat liberal-democratul Vadim Pistrinciuc.

Cu toate acestea, Partidului Socialiştilor nu a susţinut proiectul de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale pe motiv că s-ar fi încălcat procedura. Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că acest proiect a fost elaborat peste noapte nefiind consultat cu nimeni.

Noi credem că mai întâi trebuie elaborată legislaţia electorală, consultată cu Comisia de la Veneţia, adoptată, şi doar apoi stabilită data alegerilor prezidenţiale, care trebuie să aibă loc concomitent cu alegerile parlamentare anticipate”, a spus Igor Dodon.

Prevederile proiectului de hotărâre adoptat intră în vigoare la 30 iulie, după această dată va începe şi perioada electorală.