tofilat

Sergiu Tofilat (IRPE): „Nu are ce dicta Premierul Filip către ANRE care trebuie să fie tarifele la energie”

Veronica Vacari

Declarațiile au fost făcute astăzi, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă. Expertul spune că dacă premierul face declarație cu privire la tarife, asta nu înseamnă nimic altceva decât ingerința factorilor politici în activitatea de reglementare, lucru ce dăunează foarte mult imaginii Republicii Moldova în fața partenerilor existenți.

„Guvernul are atribuțiile sale în limitele legislației și nu are ce dicta premierul Filip către ANRE care trebuie să fie tarifele la energie. Acestea nu-s realizările Guvernului Filip, sunt doar niște factori de conjunctură și care influențează direct tariful”, a precizat Sergiu Tofilat.

Potrivit expertului IRPE, conform articolului 14 cu privire la energetică, pentru a revizui tariful la energie electrică, cel mai bine ar fi să se organizeze dezbateri publice.

Sergiu Tofilat a mai precizat că Guvernul trebuie să se preocupe de diversificarea surselor, livrarea energiei sau a gazului, de interconexiunea cu sistemul energetic românesc, precum și de stabilirea compensațiilor a păturilor social vulnerabile, dar nicidecum să nu facă calcule asupra tarifelor.

Amintim că Premierul Pavel Filip a anunțat o posibilă diminuare, din aprilie, a prețului pentru energia electrică cu 10% față de cel de acum.