De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 13 ore

Apă Canal Chișinău

Staţia de epurare a apei din capitală funcţionează în regim normal

Veronica Vacari

Într-un comunicat de presă al ACC, se specifică faptul că în ultimii ani, în scopul minimalizării mirosului insalubru, emanat în timpul transportării nămolului, lucrările de evacuare sunt efectuate numai în perioada rece a anului.

În acest an, transportarea nămolului a fost iniţiată la începutul lunii noiembrie şi a fost finalizată la mijlocul lui ianuarie, în total fiind transportaţi circa 77 mii metri cub de nămol, transmite IPN.md.

ACC menţionează că deşi, fiind o soluţie temporară pentru stocarea nămolului, geotuburile au permis reducerea suprafeţelor platformelor de nămol de la 37 hectare la circa 4 hectare. Potrivit furnizorului de apă, în acest mod a fost redus esenţial mirosul pestilenţial de pe platformele de prelucrare a nămolului.

Totodată, ACC susține că în fiecare an Serviciul Hidrometeorologic de Stat efectuează măsuri sistematice cu privire la concentraţiile de poluanţi în aerul atmosferic în perimetrul Staţiei. De asemenea, SA „Apă-Canal Chişinău” menţionează că monitorizează permanent procesul de eliminare din apele uzate a materiei în suspensii şi consumului biochimic de oxigen.

În conformitate cu Programul de Investiţii Prioritare (PIP), finanţat din creditele BERD şi BEI, ACC preconizează reconstrucţia şi modernizarea Staţiei de epurare cu construcţia instalaţiilor de prelucrare a nămolului. Lucrările de modernizare a Staţiei de epurare sunt preconizate pentru anul 2017 şi vor costa circa 28 de milioane de euro.