Eu sunt mândru că sunt român

STRIGĂT DIN SUFLET// Drama cetăţenilor sârbi de origine română din Valea Timocului

Elena Alexandra

"Părinții copiilor care solicită să învețe limba română la școală au probleme”. Acest lucru susțin atât românii din Găgăuzia, cât şi cei din Estul Serbiei. Departe, dar totuși atât de aproape datorită acestei dureri comune…

Deși statul sârb a recunoscut în sfârşit dreptul formării în spiritul identității alese, în Valea Timocului, părinții încă mai așteaptă formularul anchetă pentru alegerea materiei opționale pentru copiii lor. În acelaşi timp, în provincia Voievodina, părinții  pot alege clasa în predare română sau sârbă. Cetățenilor serbi de origine română le este frică să solicite ca copii lor să învețe în limba română. ”Nu putem să luptăm împotriva autorităților”, a spus o româncă.

Cea mai mare teamă a românilor din Valea Timocului, este că dacă lucrurile vor continua astfel, limba română ar putea să dispară peste câțiva ani din provincia lor, iar dacă va dispărea, va fi imposibil de întors. Nu au manuale și nu au nici programe școlare. 

Draghi Vlaica, spune că a învățat să vorbească mai întâi românește și apoi sârbește, după vârsta de 7 ani. “Cei care nu puteau să învețe limba sârbă, erau puși în genunchi pe boabe de porumb. Îi loveau cu bățul peste degete până nu învățau să vorbească sârbeasca. Unii nu vroiau să cedeze și au tras necaz, bieții copii”. 

"Autoritățile din București sunt prea nepăsători față de Românii de aici", a declarat un cetățean sârb de origine română. Timocienii își doresc ca copii lor să poată învăța limba română. Fiecare oră opțională de limbă maternă, pentru ei, este o VICTORIE A NEAMULUI.

Sursă: TVR 1