telefon

Telefonul – una din principalele cauze a unui accident rutier

Dan Berbec

Însă care dintre ele sunt cele mai riscante? Răspunsul la această întrebare îl căutau și cercetătorii de la „Virginia Tech Transportation Institute”. Aceștia au publicat un raport care a fost publicat luni în ziarul Academiei Naționale de Științe din America.

Analizând tone de date colectate timp de trei ani, ei au constatat că apelarea cuiva la telefon este cea mai periculoasă activitate în timpul conducerii unui automobil. Aceasta mărește șansa șoferilor de a nimeri într-un accident de 12 ori.

Următoarele sunt citirea sau scrierea, care cresc riscul de 10 ori. Luarea unui obiect ce a căzut sau nu se află la îndemână mărește riscul de 9 ori, iar scrierea unui mesaj ridică riscul de a nimeri într-un accident rutier de 6 ori.

Conducătorii auto au fost distrași în mai mult de jumătate din călătoriile pe care le-au avut, ceea ce a dublat probabilitatea unui accident. Distragerile, de asemenea, au fost un factor decisiv în aproape 70 la sută din mai mult de 900 de accidente grave examinate.

Însă nimic din ce a fost prezentat mai sus nu se compară cu riscurile cauzate de consumul de alcool și alte droguri, care măresc riscul unui accident de 36 de ori. De asemenea, nu se recomandă ca cineva să conducă plângând sau vizibil enervat.