1

Top filme horror inspirate de întâmplări din realitate

Adrian Solonari

Multă lume se uită la filme de groază și le consideră pură fantezie. Majoritatea chiar sunt, dar o bună bucată nu. Acestea sunt este un top cu filme horror despre care nu știai că sunt inspirate, mai mult sau mai puțin, din realitatea de zi cu zi.

Filme precum Titanic sau Saving Private Ryan sunt cunoscute ca fiind filme istorice, acest fapt nu este un secret pentru nimeni iar asta e și unul dintre principalele motive pentru care filmele s-au vândut așa bine. Totuși, când vine vorba de filmele de groază, marea majoritate a spectatorilor nu știu că o bună bucată sunt inspirate din fapte reale. Ca să vă surprindem, iată, așadar, LiberTV a pregătit top 10 filme inspirate din fapte reale:

10

The Blob (1958)

Un film horror-is plasat în America anilor ’50 unde o bucată de gelatină căzută din spațiu crește și se transformă din ce în ce mai mult devorând și terorizând populația unui oraș de provincie american. Aparent cazul e inspirat după unul real numit ”The Star Jelly Case” din Pennsylvania unde un grup de oameni de știință au găsit o bucată de gelatină în formă de dom care s-a dizolvat în mâna lor. Deși încă nu se știe exact cu se formează ”jeleul spațial”, e clar că a funcționat cum trebuie drept monstrul din film.

The Entity (1983)

Fimul spune povestea unei femei atacate de un poltergeist. Aparent povestea este inspirată de cazul Carlei Moran. Aceasta credea că a fost atacată de o fantomă din ce în ce mai violent, poltergeistul atacând-ul și pe fiul femeii, rupându-i mâna. Din întâmplate, sau nu, actorul care l-a jucat pe fiul femeii și-a rupt și el mâna în aceeași secvență din film.

Jaws (1975)

Puține se mai pot spune despre Jaws, o peliculă care nu putea să lipsească dintr-un top cu filme de groază. Din cauza filmului, oamenii au frică de rechini, iar Marele Rechin Alb a devenit un adevărat star printre prădătorii alfa din lume. Totuși, filmul este inspirat după un eveniment din 1916 în care patru oameni au murit în 11 zile de atacuri consecutive din partea unor rechini pe coasta statului New Jersey. Evenimentul a provocat o adevărată isterie la vremea respectivă. Filmul, însă, a fost un adevărat succes, lansându-i cariera lui Steven Spielberg.

The Amityville Horror (1979)

Un cuplu tânăr se mută în casa visurilor lor. Ce nu știau, însă ,e că în urmă cu 13 luni un criminal în serie trăise în acea casă. Treptat, cuplul începe să o ia ranza și să aibă diferite experiențe supranaturale. Aparent, filmul e inspirat din întâmplări adevărate petrecute cu patru ani în urmă, unde o familie s-a mutat într-o casă similară, având parte de experiențe neobișnuite, neputând binecuvânta casa și căpătând la rândul lor obicei ciudate. Chiar dacă nu ar fi fost inspirat după fapte din realitate, filmul merită inclus într-un top general cu filme horror.

The Hills Have Eyes (1977 și 2006)

Filmul spune povestea unui grup de canibali din Nevada care vânează o familie. Se pare că povestea reală din spatele filmului este cea a clanului Sawney Bean din Scoția medievală ce trăiau în peșteri și despre care se spune că au mâncat până la 1000 de oameni până să fie prinși și executați fără milă de regele Scoției James VI. Filmul a avut un succes enorm atât în 1977 cât și în 2006, devenind un clasic al genului horror american.

The Conjuring (2013)

Filmul spune povestea reală a unui cuplu de investigatori de fenomene paranormale cu un cazier de 10.000 de cazuri întâlnite, fiind chiar primii care să fi studiat cazul crimelor din Amityville. Deși povestea reală a celor doi detectivi de fantome și cazuri supranaturale nu este atât de interesantă, varianta ecranizată a avut un real succes de casă, arătând că genul filmelor horror cu fenomene paranormale e încă unul foarte profitabil la Hollywood.

The Girls Next Door (2007)

Se pare că natura umană este infinit mai crudă decât orice fantomă. Filmul este de fapt bazat pe povestea reală a lui Gertrude Baniszewski care le-a ținut sechestrate pe surorile Lykens până când una dintre ele a murit, în timp ce părinții lor erau nevoiți să lucreze prin toată America. Povestea este adaptarea unor fapte reale în care surorile au fost torturate de Baniszewski și fetele sale, împreună cu prietenul uneia dintre ele. Toți au complotat pentru a ține departe poliția de atrocitățile familiei, până când una din surorile sechestrate, Jenny reușește să atragă atenția autorităților, ca apoi acestea să aresteze întreaga familie Baniszewski.

The Mothman Prophecies (2002)

Aparent, petrecându-se între 1966 și 1967 în Point Pleasant, West Virginia,  filmul spune povestea apariția Omului Molie care apare înaintea întâmplării câte unui dezastru. Povestea reală e bazată pe o tragedie din același stat întâmplată în anii ’60 în unde prăbușirea unui pod a omorât 45 de oameni. Înaintea căderii podului o creatură ciudată se pare că a apărut prevestind tragedia iminentă.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu ezita să îl distribui și pentru prietenii tăi, iar dacă știi vreun film horror ce ar putea completa lista, împarte-te cu noi în comentarii.