Asteroid

Un asteroid va trece pe lângă Pământ în Planeta Martie

Dan Berbec

Asteroidul 2013 TX68 poate zbura pe lângă Pământ la o depărtare între 14 millioane de kilometri și 17000 kilometri față de suprafața pămîntului. Datorită faptului că asteroidul a fost urmărit doar o perioadă scurtă de timp, sunt o mulțime de traiectorii pe care le poate avea.

Oamenii de știință de la NASA au afirmat că acest obiect cosmic cu siguranță nu va atinge suprafața Pământului. Totuși, ei au indentificat că există o șansă extrem de mică ca asteroidul să aibă un impact cu Terra pe data de 28 septembrie 2017. Probabilitatea este și mai mică pentru survorările din anii 2046 și 2097.

Posibilitatea de coliziune a următoarelor apropieri ale asteroidului este într-atât de mică, întrucât nu reprezintă un pericol. Sunt sigur că observațiile ulterioare vor reduce și mai mult riscul, a spus Paul Chodas, manager la CNEOS.

Asteroidul 2013 TX68 este estimat să fie de 30 metri în diametru. Pentru comparație, asteroidul care a explodat în atmosferă deasupra Celeabinsk, Rusia cu 3 ani în urmă era de aproximativ 20 de metri în lățime. Dacă un asteroid ca 2013 TX68 ar fi fost să pătrundă în atmosfera Pământului, el ar fi produs un val de aer cu puterea de două ori mai mare decât cea din Celeabinsk.

Asteroidul a fost descoperit de un om de știință de la NASA pe data de 6 octombrie 2013, în momentul ce se apropia de Pământ. După trei zile de urmărire, asteroidul devenise imposibil de observat. Deoarece, nu fusese studiat pentru mult timp, oamenii de știință nu puteau prezice traectoria sa exactă împrejurul soarelui, însă puteau spune cu siguranță că nu va atinge suprafața Pământului.