PARLAMENT

Vezi care este REACȚIA DEPUTAȚILOR cu privire la alegerea președintelui țării de către popor

Veronica Vacari

Deputații susțin că Guvernul trebuie să se grăbească cât mai repede să adopte modificările necesare pentru a putea fi început procesul, imediat cum expiră mandatul președintelui Nicolae Timofti, transmite IPN.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, a spus că deputaţii socialişti au mers la Curtea Constituţională de mai multe ori ca să ceară avizul pentru proiectele legislative cu privire la alegerea preşedintelui de către cetățeni.

Decizia de a alege direct preşedintele este un pas bun, e un rezultat al presiunii, al protestelor, al colectării semnăturilor, oamenii îşi doresc un preşedinte puternic care să curme fărădelegile. Am decis să ne convocăm cu colegii jurişti ca să vedem ce legi trebuie modificate, avem o săptămână sau două să modificăm legislaţia, deoarece acuş trebuie anunţată campanie electorală. Este evident că PSRM va participa în campania electorală. PSRM are candidaţi, dar competenţa de a înainta revine consiliului republican”, a precizat Igor Dodon.

Sergiu Sîrbu, deputat PD, a comunicat că decizia pe care a luat-o Curţea Constituțională este foarte importantă.

PDM a luat act de această hotărâre. O vom executa cu siguranţă. Faptul că următorul preşedinte va fi ales direct de popor consider că e un factor pozitiv, deoarece societatea demult îşi doreşte alegerea directă a preşedintelui. Şi de astăzi ne vom pregăti de alegerile prezidenţiale directe care urmează a fi desfăşurate în maximum 2 luni de la expirarea mandatului actualului preşedinte. Adică până în 24 mai noi ar trebui să avem preşedinte ales de popor”, a precizat deputatul.

Tudor Deliu, preşedintele fracțiunii PLD, a  zis că liberal-democraţii au fost consecvenţi în acţiunile lor şi începând cu anul 2009 au promovat ideea de a alege direct şeful statului.

Au fost mai multe iniţiative care au eşuat. Astăzi Curtea, la sesizarea noastră, a declarat neconstituţionale modificările operate în 2000 privind alegerea şefului statului”, a constatat deputatul liberal-democrat. 
 

Curtea Constituţională a decis astăzi, 4 martie, ca următorul preşedinte al Republicii Moldova să fie ales prin vot direct, universal, liber exprimat şi secret de către popor, întrucât modificările constituţionale din 2000 prin care s-a trecut la alegerea şefului statului în Parlament sunt neconstituţionale.