Vezi ce trebuie să faci în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
În săptămâna patimilor, de duminică- 24 aprilie și până vineri- 29 aprilie, se săvârșește slujba Deniilor, rânduieli de o mare frumuseţe, care evidenţiază momentele dramatice legate de Patimile şi Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos.
Deniile se fac în timpul Postului Paştilor, miercuri şi vineri în săptămâna a cincea, miercuri fiind Canonul Sfântului Andrei, adică o slujbă de dimineaţă, o Utrenie, în care se cuprinde un canon mare. La fel, vineri seara, în săptămâna a cincea, este slujba Acatistului Bunei Vestiri al Maicii Domnului, încadrat în slujba de dimineaţă, în slujba Utreniei, care se face seara, relatează a1.ro.
Este o săptamână sfântă, binecuvântată, în care postul trebuie ținut strict, iar pregătirile de Paște făcute ca la carte.
În Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște. Se scoate totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul. “Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”
În Marțea Mare se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamurile și se fac treburile grele pe lângă casă.
Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi. Din aceasta zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și sâ-și ajute nevestele.
Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții, iar femeile merg la biserică și împart colaci de post, vin, miere și fructe. Bărbații aprind focuri rituale în curți, pentru sufletele morților care se reântorc acasă. În după-amiaza acestei zile se fac copturile: pâinea, pasca și cozonacul.
În Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor se ține post negru, nu se face treaba sau mâncare, de asemenea nu se manâncă nimic.
În Sâmbăta Mare, femeile pregătesc mielul sacrificat și fac ultimele pregătiri pentru masă și scot hainele noi pentru Înviere. Seara se vopsesc ouăle, daca nu s-au pregătit din Joia Mare și se face un coș pentru biserică ce conține: ouă roșii, pasca, cozonac, sare, mac, etc.