TRAPPIST-1

(VIDEO)Descoperirea deceniului// NASA anunță că s-au găsit 7 planete de mărimea Pământului care orbitează aceeași stea într-o zonă locuibilă

Evelina Popescu

Trei dintre planete se află într-o zonă cu un mediu propice pentru a fi locuite, declară descopera.ro.

Cele șapte planete se află la o distanță de 40 de ani lumină de Terra, iar trei dintre ele au fost descoperite în mai 2016, a anunțat cercetătorul asociat al Science Mission Directorate din Washington.

Planetele se află în constelația Vărsătorului, pentru că sunt în afara sistemului nostru solar, aceste planete sunt numite exoplanete. Sistemul de exoplanete este numit TRAPPIST-1.

,,Descoperirea reprezintă o piesă semnificativă de puzzle atunci când vorbim de medii care ar putea susţine viaţa,'' spune Thomas Zurbuchen.

,,TRAPPIST-1 ne oferă o şansă unică de a studia în anii următori atmosfera planetelor de mărimea Terrei'' a spus Nikole Lewis, astronom din cadrul Space Telescope Science din Baltimore, Statele Unite ale Americii. 

Sistemul are o vechime de cel puţin un miliard de ani. ''Planetele b, c, şi d se află în apropiere de stea, zona cu un mediu propice pentru a fi locuibil,'' a adăugat el, precizând că, cu ajutorul telescopului Hubble, ,,vom reuşi să aflăm cu exactitate detalii despre atmosfera planetelor până în 2020.''

La rândul său, Sean Carey, manager în cadrul Spitzer Center al NASA din California, a afirmat: ,,Este cea mai importantă descoperire la care am asistat în ultimii 14 de ani, în care am operat telescopul Spitzer.”

După densitățile planetelor, acestea par a fi stâncoase, iar în cadrul cercetărilor viitoare urmează să determine dacă planetele sunt bogate în apă și dacă acestea se află în stare lichidă la suprafață. Masa exoplanetei h, care este cea mai îndepărtată de stea nu a fost estimată încă, dar cercetătorii presupun că ar fi „o lume înghețată”.

,,Cele şapte minuni din TRAPPIST-1 sunt primele planete de mărimea Pământului care au fost descoperite orbitând o astfel de stea'' spune Michael Gillon, principalul cercetător al studiului, din cadrul Universităţii Liege din Belgia.

Spre deosebire de Soarele nostru, steaua din TRAPPIST-1 este considerată extrem de rece, astfel fiind posibilă existenţa apei lichide pe planetele din apropierea sa.  Toate planetele din TRAPPIST-1 sunt mult mai apropiate de stea în raport cu distanţa dintre Mercur şi Soare.