imagine

Vitalie Guțu: „Visez să-mi deschid televiziunea mea!”

Veronica Vacari

-Cum ați ajuns să faceți jurnalism?

Din start eu mi-am propus să fac dreptul. În ziua aceea când am venit la universitate să depun actele la drept, trebuia să plecăm împreună cu părinții la bunicii mei la un frigărui. La drept era un rând enorm, și părinții mă sunau încontinuu, iar la jurnalism erau doar 3 fete. Și atunci mi-am zis, hai la jurnalism. 

-Cum vedeți oportunitatea de a preda ca lector la universitate?

-Eu am făcut și masterat în managementul Instituțiilor Mediatice, dar nu știu dacă sunt încă pregătit să predau. Totuși, profesorii de la jurnalism sunt foarte buni, ar fi păcat să vii peste ei.

-Știu că este greu să ajungi în calitate de prezentator. Dumneavoastră cum ați reușit?

Pentru fete este mult mai greu să ajungă prezentatoare. Vă dați seama că jurnalismul este mai mult compus din fete, inclusiv și televiziunea. Să recunoaștem, fetele au invidie, apare elementul de concurență. Pentru bărbați este un pic mai ușor, mai ales dacă managerul emisiunii este o femeie. Trebuie să depui mult efort și neapărat o să reușești.

-Ce dificultăți a-ți întâlnit în meseria de prezentator?

-Cea mai mare dificultate este atunci când contactezi sursele, pentru că nu știi cum să le abordezi ca să primești răspunsul de care ai nevoie. Greu este și atunci când realizezi emisiuni în direct, fiindcă niciodată nu știi la ce să te aștepți din partea invitaților, în special atunci când ai pregătite pentru ei un set de întrebări incomode.

-Sunt mulți jurnaliști care lucrează în Televiziune, dar nu au studii superioare în acest domeniu. Ce părere aveți despre ei?

-Parerea mea este că trebuie să finalizezi o facultate de specialitate ca să devii un jurnalist bun, pentru că avem foarte mulți actori care sunt jurnaliști și tot așa. Trebuie să începi de la cel mai greu, de pe teren. Să fim serioși, un actor niciodată nu va merge pe teren să-ți facă o știre ca oamenii seara să o vadă la TV.

-Oamenilor le este frică de microfon. Cum trebuie să procedeze jurnaliștii în cazul în care oamenii refuză să răspundă la întrebările puse de ei?

-Jurnaliștii trebuie să fie politicoși și insistenți. Nu trebuie să se roage la ei ca să le răspundă, pentru că dacă vor face asta, atunci din 10 oameni poate la 1 i se va face milă și va răspunde. Totodată, trebuie să știe cum să formuleze întrebarea, astfel încât să obțină un răspuns bun.

-În ce țară sau post de televiziune vă doriți să activați în viitor?

-Eu am un vis să-mi fac televiziunea mea, dar trebuie să-mi găsesc un sponsor politician ca să-mi dea un milion de euro, ca să-mi deschid o emisiune. Nesusținându-i și neagreându-i nu o să am milionul, respectiv nu o să am televiziunea mea degrabă.

-Cum reușiți să vă împărțiți timpul între viața de familie și carieră?

Daca ești un profesionist și dacă ai familia lângă tine și nu peste hotare, eu cred că poți să le îmbini pe ambele. Mai cu seamă, dacă ai lângă tine o persoană care te susține și te înțelege atunci cînd ai nevoie.