Tineri

(vox) Tinerii, despre ce ar trebui să întreprindă Republica Moldova și România pentru a fi înfăptuită Unirea

Marina Chiru

Ivan Negrușa

Ivan NEGRUȘA (Republica Moldova)
Acțiuni concrete. Acțiuni care să vină de la reprezentanți ai Legislativului sau ai Guvernului. Este necesară conlucrarea mai intensivă în cadrul Parlamentului European. Forța generației de aur (adică noi, tinerii) nu este îndeajuns. E important să se implice și persoanele notorii de pe ambele maluri ale Prutului. Președintele României să ia o atitudine, să întreprindă ceva, să fie un Băsescu care pune în practică. Dar și la nivel local este necesar ca mass media să vorbească tot mai mult despre Unire și nu mă refer la avantajele ei, dar la reparația greșelii istorice.
 

Efim Duca

Efim DUCA (Republica Moldova)
România ar trebui să se implice mai mult în treburile interne ale RM, iar noi ar trebui să explicăm oamenilor de ce avem nevoie de Unire și ce ne-ar aduce asta. Plus că ar fi bine de organizat din partea Basarabiei cât și a României mai multe festivaluri etno sau de alte genuri care ar împrieteni cele două maluri ale Prutului.
 

Arcadie Romanciuc

Arcadie ROMANCIUC (Republica Moldova)
Frații de peste Prut nu au mari probleme, noi, basarabenii trebuie să realizăm că Moldova e o bucată de pământ, cu fițe de stat independent. Un stat eșuat, o glumă. Unirea e firească, trebuie de informat prin intermediul mass mediei cât mai mult cetățenii despre benefiicile pe care le poate aduce Unirea, că nici o platformă nu ne mai poate salva, că suntem același stat, vorbim aceeași limbă, avem aceeași istorie, religie. Iar filorușii nu au decât să învețe limba română, ajunge atâta toleranță.
 

Maxim Bețivu

Maxim BEȚIVU (Republica Moldova)
În primul rând, este necesar ca cetățenii ambelor state să conștientizeze că România Mare e unicul mod în care pot exista românii: atât din punct de vedere istoric, cât și cultural și social. Ultimele sondaje ne arată că suntem pe drumul cel bun, iar problema unirii devine din ce în ce mai discutată în societate. Dar cel mai important lucru e acțiunea. E ușor să declari că vrei Unirea stând în fața televizorului, dar pentru ca ea într-adevăr să se înfăptuiască, trebuie să facem pași concreți în această direcție. De aceea, îndemn toți cetățenii care simt românește, să se implice, căci doar prin implicarea fiecăruia dintre noi putem realiza Unirea.
 

Vlad Condrea

Vlad CONDREA (România)
Cred că instituțiile din România ar trebui să adopte un rol mai activ în Republica Moldova, de la președinte, până la ministere și Parlament. Președintele să facă vizite și întâlniri cu reprezentanți locali, pentru că am observat că în Republica Moldova liderii de la nivel local tind să aibă un cuvânt mai greu de spus în alegerile oamenilor decât Guvernul și Parlamentul de la Chișinău. În domeniul educației ar trebui înfrățite școlile românești cu cele din Republica Moldova. În acest sens se pot organiza diferite activități, cum ar fi colectări de cărți în limba română, schimb de corespondență între elevi. Economic, iarăși trebuie de lucrat foarte mult să fie creat un sistem care să avantajeze antreprenorii care fac investiții peste Prut. Trebuiesc înlesnite niște parteneriate care să aibă rezultate cât mai vizibile… palpabile chiar.
 

Sergiu APOSTU

Sergiu APOSTU (România)
Mai intâi trebuie să rezolvăm cu Ucraina, acest stat mereu va fi împotriva Unirii. Republica Moldova și România să anuleze pactul din 1997 în care România a recunoscut granițele Ucrainei fără să luăm înapoi Bugeacul și Bucovina de Nord. Dacă rupem acest pact, Ucraina nu mai poate sa ne zică nimic, pentru că aceasta se vrea în UE și NATO. Unirea nu va costa niciun bănuț, vor fi necesari doar 3 oameni: unul din România, unul din Moldova și unul din regiunile Bugeac sau Bucovina de Nord, 3 pixuri și o foaie ca să se facă Unirea!
 

Andrei Popa

Andrei POPA (România)
După umila-mi părere de om apolitic, consider că pentru a se putea înfăptui Unirea dintre Basarabia și România, trebuie mai întâi de toate ca acest lucru să se vrea cu sufletul din partea ambelor „tabere”, și nu din cauza unor interese politice. Să se renunțe la ideea de inferioritate: ei sunt moldoveni, ei sunt săraci, ei sunt sub noi. Total neadevărat, deoarece cu toții suntem oameni, stăm sub acelasi cer, pe același pământ și inspirăm același oxigen. Consider că trebuie înfăptuită odată pentru totdeauna această Unire mult așteptată.
 

Ana-Maria Roșu

Ana-Maria ROȘU (România)
În primul rând, eu cred va trebui să își dorească poporul această Unire. Părerile sunt împărțite în România, dar mai ales în Moldova. Nu se poate efectua Unirea atât de simplu. Este nevoie de multă muncă și dorință.