Vremuri bune la vamă! Un inspector vamal de la Leușeni “nu a observat” o contrabandă de 750 000 de țigări

Veronica Țurcanu

O cantitate de 750 000 de țigări a trecut „neobservată”, pe 27 aprilie curent, prin punctul de trecere Leușeni grație unui inspector al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, care a acționat de comun acord cu membrii grupului criminal organizat.

Informația a fost făcută publică de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care continuă investigarea cazului de contrabandă depistat de către vameșii din România, după ce țigările au trecut „ca prin unt” prin punctul de trecere a frontierei de la Leușeni.

Mai exact, inspectorul vamal și-a ignorat atribuțiile funcției și intenționat a facilitat evitarea controlului fizic amănunțit al autocarului și a remorcii tractate, în care se afla marfa de contrabandă conținută în genți de rafie, plasate în compartimentul autocarului destinat bagajelor.

Țigările au fost depistate de autoritatea vamală a României și au fost confiscate.

Pentru probarea implicării inspectorului vamal în această schemă de contrabandă, procurorul a solicitat judecătorului de instrucție interceptarea discuțiilor telefonice ale unuia dintre inspectorii vamali, după care au urmat percheziții autorizate de judecătorul de instrucție și aplicarea arestului preventiv. Astfel, anterior mandatului depus de apărătorul învinuitului, anterior perchezițiilor și aplicării arestului, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a autorizat interceptarea vizată, iar ulterior stenograma discuțiilor învinuitului a fost recunoscută de către instanța de judecată ca probă pertinentă”, arată PCCOCS într-un comunicat de presă.

Reamintim că, potrivit vameșilor din România, marfa de contrabandă aparținea șoferului autocarului, un bărbat cu dublă cetățenie – moldovenească și română, precum și șoferului de rezervă, care intenționau să o vândă pe piața neagră din Italia.

Ulterior, în R. Moldova au avut loc percheziții, iar cei doi șoferi, precum și un fost, dar și un actual angajat vamal au fost reținuți.

Investigațiile continuă pentru deconspirarea tuturor persoanelor implicate în schema de contrabandă.