De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 11 ore

Ziua Națională a Culturii va fi marcată în R. Moldova de ziua lui Grigore Vieru

Ecaterina Botoi

La data de 14 februarie, în Republica Moldova ar putea fi sărbătorită „Ziua Națională a Lecturii”. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi, 31 martie de către Parlament.

Proiectul care prevede modificarea Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă din Republica Moldova, a fost susținut cu votul a 79 de deputați.

Deputata Angela Munteanu-Pojoga, unul dintre autorii proiectului, a precizat că  în țara noastră activează 2 655 de biblioteci, majoritatea dintre care necesită reparații capitale, duc lipsă de personal de specialitate și au un număr al utilizatorilor activi în scădere.

„Prin această inițiativă îmi doresc să schimbăm abordările față de aceste instituții, să le valorificăm și să le promovăm în comunitate” a declarat deputata.

Potrivit proiectului, autoritățile dar și instituțiile cu atribuții în domeniul culturii și educației vor acorda sprijin logistic și financiar bibliotecilor, muzeelor, instituțiilor de învățământ, organizațiilor neguvernamentale, editurilor etc, pentru organizarea evenimentelor de promovare a lecturii.

Totodată, Consiliul Audiovizualului, furnizorii și distribuitorii de servicii media vor produce, difuza sau redifuza emisiuni de promovare și încurajare a lecturii.

Declararea Zilei naționale a lecturii este propusă în contextul marcării, la nivel mondial, a Zilei Internaționale a Cititului Împreună, desfășurată anual în  primele zile ale lunii februarie, dar și a zilei de 14 februarie, zi în care s-a născut marele poet Grigore Vieru.