De la Chișinău la București: în capitală s-a dat startul ultramaratonului Rubicon

Adrian Sirbu

Aproximativ 200 de alergători din Republica Moldova și România – participanți la ultramaratonul RUBICON-2024 – au plecat vineri dimineață din centrul Chișinăului. Aceștia intenționează să parcurgă o distanță de 478 de kilometri și să ajungă la destinație, București, duminică, 24 martie. Traseul va include mai multe etape, atât de zi, cât și de noapte, cu distanțe de alergare cuprinse între 7 și 15 km. Este planificat ca distanța să fie parcursă în 52 de ore.

Întregul traseu este împărțit în 46 de etape, fiecare județ urmând să aibă de la una la zece etape. Pentru a obține o medalie a județului, alergătorii trebuie să parcurgă cel puțin o etapă în acel județ. Astfel, odată cu atingerea distanței de 100 km, participantul primește o medalie suplimentară cu emblema „Rubicon”.

Mai mult, ultramaratoniștii nu sunt restricționați la un număr minim sau maxim de etape, participanții sunt cei care decid și își formează singuri strategia și tactica de cursă, precizează organizatorii.

Suntem astăzi aici ca să recunoaștem și să apreciem curajul și determinarea dumneavoastră. Suntem aici să sărbătorim sportul și sănătatea și știm că fiecare pas pe care o să-l faceți pe această distanță lungă se datorează forței dumneavoastră interioare. Știu că fiecare dintre dumneavoastră are, probabil, un motiv propriu care l-a determinat să accepte această provocare, dar există și un motiv comun și acest motiv este să scurtăm distanța de la Chișinău la București, să apropiem Republica Moldova de România, să consolidăm pacea, prietenia și solidaritatea”, a spus Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la deschiderea evenimentului.

Noi, la Ministerul Educației și Cercetării suntem onorați să facem parte din acest efort. Dragi maratoniști, vă urăm o cursă ușoară. Aveți tot respectul și susținerea noastră. Sperăm foarte mult să vă revedem cu bine la Chișinău cu rezultate frumoase”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Traseul urmează să fie parcurs în 52 de ore și va trece prin Chișinău, UTA Găgăuzia și patru raioane din Republica Moldova (Ialoveni, Cimișlia, Taraclia și Cahul), cinci județe din România (Galați, Brăila, Buzău, Ialomița și Ilfov), precum și prin București.