Jocuri Olimpice

Rusia nu poate participa la Jocurile Olimpice 2016

Viorica Tabac

Comitetul Olimpic din Rusia şi cei 68 de atleţi ce trebuiau să ia parte la Jocurile Olimpice de anul acesta de la Rio, dar după studierea dovezilor CAS a decis că dispoziţia de a interzice Rusiei să participe la competiţia internaţională este validă.

Cei 68 de atleţi nu au dreptul de participare la Jocurile Olimpice de la Rio. Totuşi, Comitetul Olimpic din Rusia a primit dreptul de a înregistra atleţi ruşi care îndeplinesc criteriile Federaţiei Internaţionale de Atletism şi sunt eligibili să participe la evenimentul olimpic din acest an.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a precizat că nu are jurisdicţie să stabilească în ce măsură Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) poate accepta sau refuza nominalizările forului olimpic din Rusia pentru Rio. Cu alte cuvinte, TAS a lăsat cale liberă pentru CIO să permită participarea atleţilor ruşi la Jocurile Olimpice în calitate de „neutri”.

Cel puţin doi atleţi ruşi, Yuliya Stepanova (cursa de 800 m) şi Darya Klishina (sărituri), au decis să participe la Jocurile Olimpice ca „neutre”.