cafea

Sfârşitul celei mai iubite băuturi de pe planetă

Zina Darii

Fermele de cafea din Chipas, Mexic se confruntă cu probleme legate de schimbările climei. Unul dintre fermieri a spus că: „Vremea este foarte ciudată. Se întâmplă lucruri pe care înainte nu le-am văzut niciodată”.

Fermierii mai au de a face cu uragane sau alunecări de pământ.  Plouă mai mult decât în trecut şi asta face ca planta de cafea să producă mai puţin. Dacă în trecut, fermierii se bucurau de o climă stabilă, acum temperaturile variază foarte mult. Fie sunt temperaturi extrem de scăzute ce opresc creşterea plantei, fie temperaturi foarte ridicate, ceea ce duce la uscarea acesteia.

Efectele se vor vedea şi în cafenelele din lumea întreagă. În prezent se consumă două miliarde de căni de cafea pe zi pe tot globul. Pe segmentul comercial, există, în principal, două tipuri de cafea: arabica şi robusta. Arabica este cafeaua cea mai consumată, reprezentând aproximativ 70% din cafeaua consumată global. Aceste plantele delicate nu se pot adapta noilor condiţii imprevizibile, ce vin odată cu încălzirea globală.

Recoltele de cafea din America de Sud au scăzut cu 20% în 2013. Şi recoltele din Tanzania au scăzut de la 500 de kg de cafea pe hectar la 300 de kg. Scăderile ar putea continua scădea cu până la 50% până în anul 2050, susţine Christian Bunn de la Universitatea Humboldt din Berlin.

În prezent se lucrează la producerea unei game de cafea care combină elemente din Arabica si Robusta, care ar putea rezista în condiţiile climaterice actuale.