Liderul Platformei DA, Dinu Plîngău: „Anularea concursului pentru funcția de Procuror General este o rușine națională”
„Anularea concursului pentru funcția de Procuror General este o rușine națională și o reconfirmare a eșecului ONGiștilor de a reforma justiția moldovenească”. Declarația a fost făcută de liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, care a scris pe facebook că în acest context, propunerea Veronicăi Drăgălin și a Procuraturii Anticorupției „este mai mult decât oportună și anume de a convoca Adunarea Generală a procurorilor pentru a discuta problemele din interiorul sistemului”.
„Lipsa oricărei reacții din partea guvernării și a reformatorilor îmi pare o dovadă că situația din justiție îi depășește, iar repetarea unui ,,concurs” pentru funcția de Procuror General organizat de actuala componență a CSP-ului va fi un exercițiu care nu va inspira încredere”, a scris Dinu Plîngău.
Potrivit lui, țara nu mai poate fi guvernată de interimate și deciziile nu mai pot fi asumate de oameni care nu ocupă funcții și, aparent, nu-și asumă responsabilități decizionale.
„O soluție pentru a depăși situația legată de alegerea procurorului general ar fi ca această competență să fie delegată Adunării Generale a Procurorilor, după o evaluare a integrității candidaților de către CSP și filtarea candidaților după criteriile de eligibilitate. În orice alt caz, selectarea Procurorului General va fi o asumare politică și vor exista riscuri de sabotare a procesului, iar funcția respectivă nu se va bucura de credibilitatea și autoritatea necesară”, mai scrie liderul Platformei DA.
Dinu Plîngău mai spune că în orice caz, Procurorul General asumat politic, pe modelul experiențelor anterioare, se va menține în funcție atâta timp cât PAS va avea majoritate parlamentară. „Or, în Moldova niciun Procuror General nu și-a exercitat mandatul deplin. E timpul să spargem acest cerc (circ) vicios”, a conchis acesta.
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, câștigat de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. Decizia a fost luată de membrii CSP pe 28 februarie, după mai bine de două ore de discuții cu ușile închise. În continuare, autoritatea urmează să lanseze un nou concurs.
În același timp, Procuratura Anticorupție și-a exprimat îngrijorarea față de modalitatea de desfășurare a concursului pentru funcția de procuror general și rezultatele acestuia, inclusiv conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor, cât și a unui candidat în timpul audierilor publice. Instituția precizează că va solicita convocarea Adunării Generale a Procurorilor cu prezența fizică.