jurnalistul rus

Șoc la Kiev! Jurnalistul Arkadi Babcenko este viu

Corina Bezer

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, organizate de Serviciul ucrainean de Securitate, la care a participat și Babcenko. Acesta și-a cerut scuze de la familie și prietenii săi pentru că le-a provocat suferință.

„Îmi cer scuze vă v-am obligat să treceți prin asta, dar altfel nu a fost posibil. În mod special vreau să îi cer scuze soției mele, Olga. Nu am avut de ales”, a declarat jurnalistul Arkadi Babcenko.

Potrivit autorităților ucrainene, planul a fost pus la punct în cele mai mici detalii, pentru a preveni un eventual asasinat al jurnalistului. În urma operațiunii, a fost reținut un cetățean ucrainean care ar fi servit ca intermediar în pregătirea crimei. Acesta ar fi fost angajat de serviciile secrete de la Moscova pentru a găsi un potențial criminal care să îl ucidă pe jurnalistul Arkadi Babcenko. El ar fi recrutat în acest scop un veteran care anterior a luptat în estul Ucrainei, căruia i-a oferit 30 de mii de dolari pentru comiterea crimei.

„Am luat decizia de a organiza o operațiune specială, în urma căreia am identificat dovezi certe despre existența unei rețele teroriste organizată de serviciile speciale din Federația Rusă, pe teritoriul Ucrainei”, a declarat VASILI GRIȚAK, șeful Serviciului ucrainean de Securitate. 

Între timp, purtătoare de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova a scris pe facebook că înscenarea asasinării lui Babcenko are un efect evident de propagandă. Oficialul rus mai menționează că aceasta este cea mai bună noutate. Vestea despre asasinarea jurnalistului rus Arkadi Babcenko a fost publicată marți seara. Potrivit autorităților ucrainene, acesta ar fi fost împușcat în spate, chiar în pragul casei sale din Kiev. Babcenko este un critic înfocat al Kremlinului. În trecut, acesta a lupta în cele două conflicte din Cecenia.