dd

Piloții moldoveni, OSTATICI la Moscova! Delegația moldovenească nu a putut să ia legătura cu piloții eliberați din captivitate

Corina Bezer

Delegația Republicii Moldova, detașată ieri la Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni eliberați din captivitate în Afganistan, precum şi pentru a efectua procedurile necesare revenirii acestora acasă, nu au obținut deocamdată de la autoritățile ruse nici accesul la ei, nici informația privind locul unde sunt plasați. Astfel, s-a luat legătura cu ONG-ul în custodia căruia s-ar afla piloții, iar membrii delegației sunt în așteptarea permisiunii de a ajunge la cetățenii noștri.

Totodată, astăzi Procuratura Generală a publicat un comunicat prin care a anunțat că va investiga ultimele declaraţii expuse în spaţiul public despre implicarea unor forţe pentru a tergiversa procesul de eliberare a ostaticilor moldoveni.

Anunțul despre eliberarea piloților moldoveni și aflarea acestora la Moscova a fost făcut făcut ieri de președintele Igor Dodon. De partea cealaltă, președintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a criticat aspru pe șeful statului și l-a acuzat că ar fi folosit drama acestor oameni în scop electoral.

În noiembrie 2015, un elicopter, care aparținea unei companii moldovenești, a fost doborât într-o provincie afgană, ocupată de militanții talibani. La bordul aparatului de zbor se aflau 21 de oameni, 18 soldați afgani și trei moldoveni, printre care doi piloţi şi un inginer de bord. Unul din piloţii a decedat şi a fost adus în ţară în luna decembrie a aceluiaşi an.