România şi Republica Moldova au semnat patru contracte de finanţare pentru proiecte de infrastructură
Proiectele de cooperare transfrontalieră de parteneriat între autorităţile din România şi cele din Republica Moldova sunt:
Proiectul “Infrastructura de comunicaţii” (COMINF), cu un buget total de 7,9 milioane euro, din care 5 milioane euro fonduri europene. Proiectul este un parteneriat între Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministerul Transporturilor din România. Scopul proiectului este îmbunătăţirea schimbului de informaţii între cele două state partenere, prin dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii.
Proiectul Cooperare Regională pentru Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii Transfrontaliere România –Moldova (THOR) are o valoare totală de 12,5 milioane euro, din care 6,4 milioane euro fonduri europene. Proiectul este derulat de parteneriatul încheiat între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi cel al Republicii Moldova, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră din România şi din Republica Moldova. Scopul proiectului este creşterea securităţii graniţelor estice ale Uniunii Europene.
Proiectul îmbunătăţirea structurii de operare SMURD (SMURD 2) are o valoare totală de 10 milioane euro, din care 6,4 milioane euro finanţare europeană. Proiectul urmăreşte creşterea siguranţei populaţiei prin dezvoltarea capacităţii de intervenţie în situaţiile de urgenţă. Activităţile vor fi implementate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din România, Inspectoratul General al Aviaţiei şi Ministerul Sănătăţii din România şi partenerii din Republica Moldova, respectiv Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Institutul de Medicină de Urgenţă.
Proiectul „Creşterea calităţii serviciilor autorităţilor vamale, prin reconstrucţia, reabilitarea şi dotarea birourilor vamale din zona de graniţă româno-moldoveană de la Albiţa-Leuşeni, Sculeni-Sculeni, Giurgiuleşti-Giurgiuleşti”. Bugetul total al proiectului este de 10 milioane euro, din care fonduri europene 6,4 milioane euro. Scopul proiectului este reabilitarea drumurilor din zona birourilor vamale şi achiziţionarea echipamentelor IT (sisteme de supraveghere) şi alte tipuri de echipamente (sisteme de iluminat şi semnalizare etc) specifice activităţii vamale.
Astfel, aceste patru proiecte vor fi realizate în termen de 36 de luni de la data semnării contractelor de finanţare. Proiecte sunt totalizate 30% din fondurile europene alocate Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.